Bálványfa vagy ecetfa

Valójában két növényt akartam összehasonlítani bemutatni miben különböznek, megmentve így az egyiket indokolatlan rossz hírétől. A két fajt gyakran összekeverik egymással, sajnos hivatalos helyeken, vagy

kiadványokban is. Az emberek nagy része egy fajnak gondolja a kettőt. Gondoltam egyszerű lesz tisztázni a történetet Ahogyan az okokat kerestem és végig bogozva követtem a szálakat, úgy találtam magam a tévedések erdejében.
Özönfaj, Inváziós faj, gyomfa, ilyen jelzőkkel illetik mostanában a bálványfát. Sok helyen ecetfaként is hivatkoznak rá. Sőt legtöbbször ecetfaként gondol rá mindenki, nem túl nagy szeretettel. Sokszor emlegetik így : Ecetfa népies nevén bálványfa.
Ez nem lenne akkora probléma, a baj csak az, hogy van egy fa akinek valóban ecetfa a becsületes neve.
A két faj rendszertanilag a szappanfalakúak rendjébe tartozik. Ebbe a rendbe egyébként főleg trópusi, szubtrópusi fajok tartoznak. Több mint 5000 faj tartozik ide, olyan közismert szereplőkkel például mint a citrom.
Nem túl jó összehasonlítás ugyan, mert az állatok rendszertana kissé különbözik a növényekétől. Ám ha a rend szerint nézzük a kutyát és a macskát mindketten a ragadozók rendjébe tartoznak. Azon kívül, hogy a kutya és a macska háziasított ragadozók, házi kedvenceink nem sok közös van bennük. Természetesen gerinces és emlős állatok mindketten. Azonban az egyik a macskafélék a másik a kutyafélék családjába tartozik.
bálványfa a bálványfafélék családjába tartozik, tudományos neve Ailanthus altissima.
Az ecetfa pedig szömörcefélék családjába, tudományos neve Rhus hirta.  Képes összeállításunkból egyéb különbségekre  is fény derül.

 

  Bálványfa és az ecetfa.

A két fa elvben termetre sem hasonló, bár a bálványfa mérete és alkata az élőhelyétől erősen függ. A bálványfa akár 27 méter magasra is nőhet, szemben az ecetfa maximálisan 10 átlagosan 3-4 méterével. Az ecetfa vagy torzsás ecetfa töbnyire kisméretű fa vagy cserje.

 


A két fa virágai: Balra a bálványfa, jobbra az ecetfa virága látható.


Balra bálványfa és jobbra az ecetfa hasonló képen

Ha az interneten a bálványfa virágjáról képet keresünk, sokszor az ecetfa virágját találjuk helyette. Ha pedig az ecetfa virágára keresünk legtöbbször az ecetfa termését találjuk virágnak feliratozva.


Virágok közelről,ismét balra látható a bálványfa és jobbra az ecetfa virága

 
Termések: Balra a bálványfa termése,
jobbra és fent az ecetfa érő és alatta az érett termése

Mindkét faj magvai a “légi szállításra” támaszkodnak, a bálványfa magja azonban pörögve vitorlázik. Az ecetfa magját pedig a gyümölcsét fogyasztó madarak szállítják.

 Miért keverik a két fajt ?

A bálványfát kellemetlen szaga miatt hívják ecetfának. Az ecetfát pedig azért, mert termésének savanykás íze van, ezért termésének felhasználásával korábban limonádé szerű italt készítettek.
További hasonlóság, hogy mindkét faj hajlamos sarj hajtásokat hozni. Azonban a bálványfa jóval agresszívebben teszi ezt.
A két faj abban is hasonlít, hogy terjedésüket, tévedések sorozatának köszönhetik. Cikksorozatunk következő részében vissza utazunk a múltba. Kiderítjük, hogyan is került hozzánk a bálványfa és hogyan lett a menyek fájából gyomfa.
Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt