Az ecetfával kapcsolatos tévedések

 Szegény ecetfa, nem elég, hogy keverik a bálványfával, ráadásul más tévedéseknek is áldozatul esik. Az emberek keresik róla az információt és hol azt olvasni, hogy mérgező a termése, hol azt olvasni, hogy ebből készül a közkedvelt keleti fűszer a szumák. Így azt gondoltuk cikksorozatunk zárásaként vele és a szömörcefélékkel kapcsolatban is tisztázunk néhány dolgot.

Az ecetfa nem bálványfa és nem mérgező

Kertépítőként ha megemlítjük, hogy ecetfa kerül a kertbe, sokan először arra gondolnak, hogy ebből bizony valóságos bálványfa erdő lesz a kertben. Van aki a mérgező termés miatt aggódik és hasonló képen vagyunk a cserszömörcével is. A szömörcéről sokaknak ugyanis a mérges szömörce jut eszébe.

Poison Ivy avagy mérges szömörce

Az ecetfa egy szömörceféle

Az ecetfának és a cserszömörcének annyi köze van a mérges szömörcéhez, hogy mindegyik szömörceféle.

Cserszömörce, néha ezt is nevezik tévesen szumáknak

Ahogyan a citrom vagy a pisztácia is az. A szömörce félék termése miatt, akkor kell aggódnunk, ha valaha volt már mérges szömörce mérgezésünk, akkor ugyanis allergiásak lehetünk a mérges szömörce hatóanyagára és az összes hasonló de nem mérgező vegyületre ami a szömörce félékben van. Igaz ez még akár a pisztáciára, de a fűszerként használt szumákra is.

Az ecetfa ugyan szumák féle, ám általában nem ez a szumák fűszer alapanyaga.

Aki egyébként allergiás a szömörcefélék terméseire, annak allergiás reakciói lehetnek akár a szumáktól, akár az ecetfa terméséből készített limonádétól is. Ha ön valaha érintkezett mérges szömörcével azaz a Poison Ivy nevű növénnyel, akkor bizony könnyen allergiás reakciót válthatnak ki az olyan szömörce félék mint a sumák, az ecetfa termése de akár a pisztácia is.

Az Ecetfa a bálványfához hasonlóan tévedésből érkezett hozzánk

A torzsás ecetfa bizony itthoni elterjedését megint csak egy tévedésnek köszönheti, igaz őt, nem a lakkszömörcével, hanem a cserző szömörcével keverték össze és a bőr gyártásba fűztek hozzá komoly reményeket, csersav tartalma azonban jóval alacsonyabb annál, hogy ipari célokra használni lehessen.

Nevét nálunk onnan kapta, hogy terméséből annak idején az indiánok, limonádé szerű italt készítettek, míg a bálványfát szaga miatt hívják tévesen ecetfának. A szumákkal azért keverik, mert termésük hasonló, még a tudományos nevük is hasonlít : A szumák Rhus Coriaria (cserző szumák)  , míg a Torzsás ecetfa Rhus Typhina. A fűszerekben tehát inkább a Rhus Coriaria használatos a Rhus Typhina és a Rhus Glabra a limonádéhoz használatos.

Ecetfa márciusban
Rhus typhyna ‘Dissecta’ az ecetfa szeldelt levelű változata a terméseivel. Még távolról sem hasonlít a bálványfára és annak lependékes terméseire.
Az ecetfa törzse
Ecetfa ága
Az ecetfa őzláb szerű ága
Ecetfa termése
Ecetfa termése az egyik kertünkben

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt