Füvesítéssel, gyepszőnyeg lerakással kapcsolatos technológiáink, gondolataink

Cégünk és a pázsit.

Természetesen vállalunk füvesítést és gyepszőnyeg lerakást is. A technológia egy bizonyos szintig megegyezik mindkét megoldás esetén.Sok esetben szükség van vegyszeres gyomirtásra, a talaj felső rétegét is érdemes eltávolítani, illetve bizonyos esetekben 10-15 cm talajcsere is indokolt lehet.

Gyomirtás

Gyomirtásra azért van szükség, mert vannak olyan gyomok, amelyek gyökérről újra képesek kihajtani Ilyen például a tarackbúza. Az úgynevezett felszívódó szerekkel történő kezelés után, a tarackbúza gyökerét is el lehet pusztítani.
A tarackot sajnos nem lehet kézzel kiszedni mert beszakadhat. A tarack gyökerének egyetlen pár centiméteres darabja akár 1,5 méteresre is megnőhet 1-2 éven belül.

tarack01

Tarack -A felszínen ártatlannak tűnő növény

tarack2

Tarack – A felszín alatt kiirthatatlan Dzsungel

A fenti képen látható gyökérzetet egy 4m2 nagyságú területről szedtük ki, ezek közül ha élve bent marad egy kis darabka újra eltud terjedni a talajunkban, elfojtva a gyepünket! Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyomirtást akkor végezzük, amikor a tarack már kihajtott, mert csak a levelét permetezve pusztíthatjuk el.

Talajcsere

Az elpusztult füvet, gyomot általában lekapáljuk. Az élő gyomokat elpusztítottuk ugyan, de már érett és elhullajtott magjaik a talajban lehetnek.

kapalas

Talajcsere tehát az egyéb kétszikű, vagy egyszikű gyommagvak, valamint tápanyag és állagfrissítés miatt szükséges. Gyepszőnyeghez és füvesítéshez is gyakorlatilag egyaránt laza szerkezetű földet használunk. A különbség annyi, hogy földterítésnél, szintezésnél bekalkuláljuk a gyepszőnyeg vastagságát.

termofold

Termőföld töltés gyepszőnyeghez

Az öntözőrendszer telepítését, még a termőföld terítése előtt célszerű elvégezni, annak érdekében, hogy a termőföld és az altalaj ne keveredjen. A Szórófejek a leendő szint magasságára kerülnek.

ontozo es szint

Terület szintezés közben,szintezés az öntöző rendszer segítségével.

A már működő öntözőrendszernek jó hasznát vesszük finom tereprendezésnél, szintezésnél.

Szintezés

Füvesítéshez és gyepszőnyeg lerakáshoz is egyformán tükör sima talajra van szükségünk. A megfelelő talaj természetesen nem lehet sem túl laza, sem túl kemény. Ez természetesen a rendelkezésre álló altalajtól, és a termőföldtől is függ. A talaj előkészítés általában akkor jó, ha a talajon végigsétálva enyhén látszik ugyan a lábunk nyoma, de nem süllyed meg a talaj, ha rálépünk. Tehát annyira lazának kell lennie, hogy a fűmagot finoman bele lehessen gereblyézni, illetve a gyepszőnyeg gyökérzete könnyen át tudjon hatolni rajta, de annyira keménynek is, hogy a füvesítési, gyepesítési műveletek közben, ne tegyük tönkre a talajszintet. Ha kell, tömörítünk, ha kell lazítunk a talajon.

Füvesítés

Egy füvesítés kis idő elteltével lehet ugyanolyan állagú és olyan szép mint egy gyepszőnyeg. Ehhez természetesen megfelelő talaj-előkészítés, kiváló minőségű fűmag és műtrágya szükséges. Ahogyan megfelelő mennyiségű és minőségű öntözés is. A Füvesítés folyamata a szintezésig megegyezik a gyepszőnyegezéssel

Gyomirtás, elpusztult növényzet eltávolítása és durva tereprendezés, öntözőrendszer telepítése ha szükséges, termőföld behordás, tömörítés vagy lazítás, szintezés.

A fűmagot a már kész talajszintre egyenletesen elszórjuk, ezt követően rendkívül finom mozdulatokkal átgereblyézzük a területet, ilyenkor szinte éppen, hogy csak hozzá érünk a talajhoz.

fumagok

Befüvesített terület

fuvesites2

Füvesített terület átgereblyézve

Az öntözőrendszert már a füvesítés előtt használjuk és beállítjuk, működését pedig ellenőrizzük. Az öntözőt talajtípustól és adottságoktól függően úgy állítjuk be, hogy a talaj felszín mindig nedves maradjon.
Fűmagból és műtrágyából is egyaránt a Scotts cég termékeit használjuk és jó szívvel ajánljuk is mindenkinek.

 

firss fu

Frissen kellő fűmag

scotts fumag

Fél éves Scotts vetett fű

Gyepszőnyeg lerakása

A Szintezésig tehát nincs nagy különbség. A gyepszőnyeg lerakására sokféle technológia létezik és mindenki másra esküszik.

szintezes gyepsznyeg

Gyepszőnyegezés előtti szintezés

Az indító műtrágyát elszórjuk, majd finoman belegereblyézzük a talajba. A gyepszőnyegezésnél mindig akkora mennyiséget rendelünk, le amennyit egy nap alatt lerakunk, természetesen igyekszünk egyetlen nap alatt végezni, de nagy területeknél ez sokszor nem lehetséges. A feltekert gyepszőnyeg nem áll el túl sokáig. Mi a gyepszőnyeget úgy terítjük, hogy előtte a talaj már el van szintezve, így a terület jóval egyenesebb lesz mintha menetközben igazítanánk a talajt a gyepszőnyeg alá.

gyepszonyeg

Gyepszőnyeg lerakás közben

Mivel a talaj előkészítés és a gyepszőnyeg jó minőségű a frissen lerakott gyepre rá lehet lépni óvatosan. Az intenzív gyephasználatot azonban célszerű kerülni legyökeresedésig. A gyepszőnyeg csíkokat úgy helyezzük egymás mellé, hogy minden második sor egy picit elcsúsztatva van az előzőtől.

 

illesztes

csíkok és illesztések

A gyepszőnyeg pontos és finom illesztése nagyon fontos, arra törekszünk, hogy ne legyenek a csíkok között hézagok, illetve maguk a csíkok is csak halványan különülnek el egymástól. A gyepszőnyeget mindig nedvesen hengereljük.

henger

Hengerelés

Körülbelül 15-23mm mélységben benedvesítjük a területet. Erre azért van szükség, mert nem csak a gyepszőnyeg talaját, hanem az alatta lévő talajt is át kell nedvesítenünk. Az öntözőt ezek után az adottságoknak és időjárásnak megfelelően állítjuk be. Amennyiben füvesítést, gyepszőnyeget szeretne elérhetőségeinket itt találja.

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:

A gyep titkai

Gyep titkai cikkűben szó lesz gyepszőnyegről, vetett fűről és persze arról, hogy miben hasonlít egymáshoz a kenyér vagy a gyepszőnyeg, azon túl […]

Call Now ButtonÉdenkert kkt