A gyep titkai

Gyep titkai cikkűben szó lesz gyepszőnyegről, vetett fűről és persze arról, hogy miben hasonlít egymáshoz a kenyér vagy a gyepszőnyeg, azon túl hogy a gyepszőnyeg az egyik legjobb találmány a szeletelt kenyér óta,

 

pászitfűfélék
pűzsítfűfélék

A pázsitfűfélék

Ahogyan a gyepünket,gyepszőnyegünket alkotó fűmagvak, úgy a búza, a tarack de még a bambusz is a pázsitfűfélék családjába tartozik. Az utóbbi természetesen káros hatással lenne a fűnyírónkra.  A búza a tarackbúza és bizony a bambusz is perjeféle .  . Ahogyan ezeknek a pázsitfűféléknek eltérő tulajdonságai vannak. Ugyanúgy a kertünk gyepjét alkotó fűtakaró is eltérő tulajdonságú fűfajokból áll. Némelyik fűfaj gyorsan csírázik, némelyik lassabban. Van amelyiknek tarackosodik a gyökere, van olyan ami a taposást jól tűri. Vannak fajok amik az árnyékot jobban viselik.

A fűmagkeverékék

Ezek a fajok a természetben is különböző társulásokban fordulnak elő és a bolti fűmagkeverékekben is. A legtöbb fűmag-keverékben  ugyanaz a 3-4 faj vagy alfaj található meg, ezek azonban eltérő arányban.
A fajok aránya leggyakrabban attól függ, milyen célra szeretnénk használni a fűmagkeveréket. Házi kertekben a leggyakrabban használt fűmagkeverék a Sport fűmagkeverék. Hiszen nem árt ha a gyepünk nem csak szép, de a mindennapi használatot is jól bírja.
Míg a dobozok, zsákok hátoldalán, címkéjén az összetétel igen hasonló, addig az árcédulák igen eltérőek lehetnek.
Néhány erre szakosodott cég tovább nemesítette ezeket a fajokat, ezzel javítva bizonyos tulajdonságaikat.

vetett fű csrázása
A fűfajok nem egyszerre csíráznak

A gyepszőnyeg is vetett fű

Amikor füvesítünk, egy bizonyos fajta gyorsan kikkel, ezzel egyben védi is a lassabban kellő és kényesebb, vagy nemesebb fűfajtákat, tehát eleinte ez a faj található meg magasabb százalékban. Ha minden rendben megy, a gyepben 1 – 2 év elteltével szép fokozatosan más fajták veszik át a vezérfű szerepét.  Ezek a fajok lennének azok, amitől nagyjából gyepszőnyegnek nevezünk egy vetett füvet.
Kedvenc pázsitunkban mindig azok a fajok lesznek a vezér füvek, amelyek számára ideálisak a körülmények. Így aztán a gyepfarmokon, fizetett szakemberek nap mint nap, foglalkoznak a fűvel. Így  biztosítva, hogy a megfelelő fűfajok a megfelelő arányban tudjanak fejlődni.

Gyepszőnyeg a termelés helyén
Gyepszőnyeg a termelés helyén

Tehát amikor gyepszőnyeget vásárolunk, akkor valójában olyan füvet vásárolunk amiben a fajok olyan arányban vannak jelen, melyet házilag csak nagyon időigényesen és sok gondoskodással lehet létre hozni. Ám ha ezek a fajok teljesen kifejlődtek jóval könnyebben kezelhetőek, mint a frissen vetett fű. A gyepszőnyeg titka a különleges nemesített fűmagkeveréken túl, a kiváló minőségű talajban, a professzionális gondozásban és minőségi öntözésben van. Frissen megvásárolt gyepszőnyegünkkel ugyanis legalább 18 hónapon keresztül profi szakemberek foglalkoztak. A fenti képen valósággal eltörpül a hatalmas vízágyú.

El lehet érni a gyepszőnyeg minőségét házilag?

Természetesen igen! Hasonló minőséget, megfelelő talajjal, minőségi fűmaggal és tápanyagokkal, rendszeres és egyenletes öntözéssel és gyakori fűnyírással, el lehet érni.

Talaj

Aki már látott gyepszőnyeget lerakás előtt az tudja, milyen jó minőségű föld alkotja magát a gyepszőnyeget. Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, kissé homokos szerkezetű talaj.
A kertünk talaja rendszerint nem ilyen és ilyen minőségű talajt vásárolni is nehéz. Ehhez hasonló jó minőségű termőföldet természetesen lehet kapni. Ezekről azonban azt érdemes tudni, hogy bár szerkezetileg és minőségileg megfelelőek, tápanyag javítást igényelnek.

Minőségi fűmag

Írtunk a fűmagkeverékekről és bármelyik dobozát is nézzük a következő fajokat fogjuk találni:

Angol perje -Lolium Perenne
Réti perje – Poa pratensis
Vörös csenkesz – Festuca Rubra

Ha megnézünk két három dobozt, vagy zacskót, ugyanezeket a fajokat találjuk rajta, azonban eltérő százalékban.
Ha azonban megnézünk egy minőségi fűmagot, mondjuk egy Scotts vagy Eurogreen fűmagot, akkor is ugyanezeket az összetevőket találjuk rajta. Azzal az apró különbséggel, hogy a gyártók a saját változataik nevét is közzé teszik és egy-egy fűfaj több változata is megtalálható.
A minőségi fűmagoknak természetesen magasabb az áruk, cserébe azonban sokszor bőven 90% feletti csírázási arányuk, már kelléskor is gyönyörű színük és állaguk van. Megfelelő gondozás mellett viszonylag rövid idő alatt elérik a gyepszőnyeg szerű küllemet.

Tápanyag

Aki azt mondja a szerves trágyánál nincs jobb, annak tökéletesen igaza van, ennek ellenére mi füvesítésnél mégsem használjuk. Mégpedig azért nem, mert még a növényevő állatok sem tudnak mindenfajta magvat megemészteni. Füvesítés szempontjából a szerves trágya, bőséges tápanyagba ágyazott gyommagvakat jelent.
A hagyományos műtrágya viszont egyszeri tápanyagsokkot és ráadásul könnyű is kiégetni vele a füvet. Ezért mindenképpen speciális összetételű elosztott hatástartalmú műtrágyát érdemes alkalmazni.

Rendszeres és egyenletes öntözés

Egy friss füvesítésnél mindenképpen fontos tényező, hogy ne száradjon ki a talajfelszín.
Ez kezdetben kelésig, akár napi 3-4 öntözést is jelenthet.
A már kikelt, vagy kifejlett fűnek is fontos, hogy megkapja a megfelelő vízmennyiséget.

Milyen időközönként érdemes nyírni a gyepünket?
Vajon elegendő hetente? Kéthetente ? Ott ahol a gyepszőnyeget termesztik, gyakorlatilag 3-4 naponta nyírják a gyepszőnyeget. Ha hasonló eredményt szeretnénk elérni, hasonló gyakorisággal kell füvet nyírnunk.

Elérhetőségeink Kertépítéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Fűmagot, gyepszőnyeget, kerti anyagokat forgalmazó partnereink

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/a-gyep-titkai/
Édenkert kkt