A gyep és a növénysávok elválasztása

A kerti szegély funkciója alapvetően az, hogy kiemelje a gyepfelület kontúrjait és elválassza  a gyepfelületet a növénysávtól. Ezen felül a szegélynek van egy másodlagos funkciója is, igazából a kéreg a talajtakaró réteg határoló eleme is.

A kerti szegély és a tartósság

Az alábbi kép kétféle megoldást is alkalmaz.

A lenti füves rész esetén egy kerti sziklából kirakott szegély látható. A fenti részen a fából készült kerti szegély, amit szerintem velünk együtt még néhány kertépítő nem igazán szeret.
Ennek pedig többek között az az oka, hogy nem igazán tartós. A fa gyakorlatilag nagyon hamar elkorhad a föld alatt.
A kerti szegélyek praktikusságának azonban van egy másik feltétele is, mégpedig az, hogy könnyen kezelhetővé tegyék a kertet. Ez pedig a sziklából épített szegélyre nem annyira igaz, bár a képen bemutatott esetben jól elhatárolta a kúszó növényeket a gyepfelülettől. Az ilyen esetekben praktikus tud lenni egy a fentihez hasonló emelt jellegű kerti szegély.

A síkban rakott kerti szegély.

Sokféle ötletes szegélyt láttam már, a kedvence, talán az ahol kerékpár kerekekből volt kirakva a szegély, ezek ötletes megoldások, azonban a kert fenntartását nagyagyon megnehezítik. A síkban rakott szegélyekben az a legnagyszerűbb, hogy egyszerűen végig lehet tolni rajtuk a fűnyíró kerekét és ezzel egészen a széléig fűnyíróval lehet vágni a füvet még íves kertek esetén is.

A házhoz és a kerthez illő szegély

 

Rusztikus kerti szegély
Rusztikus kerti szegély bontott téglából betonba rakva

A szegély lehet akár betonba is rakni például rusztikus stílusban ahogy a fenti képen látszik.  Vagy akár maga a burkolat szegélyköve lehet a gyepszegély is egyben.

Burkolat mint elválasztó.
Burkolat szegélyköve mint elválasztó szegélyként

A legtöbb esetben szárazon szoktuk rakni a szegélyt, a lenti képen a szegély egyben a kavics réteg elválasztója és támasztéka is-

Kavics talaj takaró és a gyep elválasztása
Kavics talajtakaró réteg és a gyep elválasztása

Sziklakert vagy magasított szegély elé rakva megoldódik a fűnyírási probléma, ugyanakkor az esetleges kúszó növényeket is távol tartja a gyepfelülettől.

Sziklakert és a gyep elválasztása
Sziklakert és a gyep elválasztása

Bontott tégla helyett a a téglát utánzó betonszegélykövek alkalmazását javasoljuk,  ezek árban hasonlóak a bontott téglához azonban annál jóval tartósabbak.
A bontott tégla szegélyekből néha 1-1 darab elfagy és cserére szorul.

Milyen anyagból legyen a szintben rakott szegély ?

A bontott téglán és téglakövön kívül szóba jöhetnek még műanyag szegélyek modern iroda épületeknél gyakori a fém szegély.
A vékony műanyag szegélyekkel az a probléma hogy ezeken nem tudjuk a fűnyíró kerekét végig tolni.
Különböző burkoló kövek jöhetnek még szóba, amik a hát és a kert jellegéhez jól passzolnak.

Elérhetőségeinket itt találja     Referencia képeinket itt találja     Kertépítéssel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt olvashat
Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/kerti_szegely/
Édenkert kkt