Öntözőrendszerekkel kapcsolatos technológiáink

Ebben a cikkben öntözőrendszerekkel kapcsolatos technológiáinkról olvashat. Az automata öntözőrendszer a kert érdekében készül, egy kertbarát pedig nem feltétlenül műszaki érdeklődésű. Ám ettől függetlenül, ha ön bármilyen műszaki cikket vesz, általában hozzáférhetőek azok az információk, amik a műszaki paraméterekről szolnak.

Az általunk telepített öntözőrendszerek márkája

Az öntözőrendszereink, minden esetben az adott kerthez egyedileg tervezett berendezések. Öntözőinkhez általában Hunter vezérlőket, Hunter spray fejeket  Rain Bird mágnesszelepeket és Rain Bird rotoros fejeket használunk.
Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy külön kezeljük, az öntöző alkatrészeket gyártó esetleg forgalmazó cégeket  és a telepítő cégeket. A neves gyártó cégeknek vannak ajánlásaik és tervezési segédleteik, amelyekben le van írva hogy ezeket az alkatrészeket, hogyan lehet felhasználni öntözőrendszerek telepítéséhez. A Hunter angol nyelvű tervezési segédlete ittt található  A Rain Bird angol nyelvű telepítési segédleteit pedig  itt találja

Automata öntözőrendszereinkben az öntözést a Hunter vagy a RAin Bird cégek alkatrészei végzik, ezért amikor valaki megkérdezi, hogy melyik cég termékeit telepítjük rendszerint azt mondjuk, hogy  az általunk telepített öntözők Hunter – Rain Bird Hibrid öntözőrendszerek. Azonban ez így nem teljesen pontos mert az öntözőrendszer csőhálózata rendszerint hazai gyártású KPE csövekből áll ezeket a Wörsas kft által gyártott hegeszthető idomokkal építjük csőhálózattá.

Hunter pro spray szórófejek
Hunter Pro spray szórófejek, amelyekbe ebben az esetben Rain Bird MPR spray fúvóka kerül.

 

hegesztett beltéri szeleposztó berendezés
Egy beltéri szeleposztó berendezés részlete. A berendezés Worsas hegeszthető Hawle idomokból és Rain Bird mágnesszelepekből áll.

Az öntözőrendszereinket megtápláló szivattyúkat, az adott kúthoz méretezzük. Mindig olyan gyártó termékét választva, amelyik gyártó terméke az adott feladatra a lehető legoptimálisabb és a lehető legjobb ár/érték arányt nyújtja.
Ásott kutakba például ásott kutakba való szivattyúkat telepítünk és ez már önmagában behatárolja azt, hogy mely gyártók közül választunk.
A mi öntözőink tehát egyedileg tervezett és minőségi alkatrészekből álló rendszerek, amelyeknek az a célja, hogy a kert könnyebben és megbízhatóan fenntartó legyen.

Az általunk felhasznált technológiák

A Szerelés módja

A csőhálózat és a zónákat szétosztó berendezés (szeleposztó) kpe csőhegesztéssel készül. A csőhálózat nem tartalmaz mozgó, mechanikai alkatrészeket így minimalizálva a csőtörések, vízelfolyások lehetőségét.
A fenti okokból az öntözőrendszer csőhálózatára 5 év garanciát adunk. A hőtágulás során, a cső különböző mozgásai során nem kell attól tartani, hogy a kötő idomok kilazulnak.
Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az általunk nem használt, azonban széles körben használt kötő idomok jelentős része, megbízható és biztonságos. Nagyon jó minőségű kötő idomok léteznek. Mi a hegesztési technológiát preferáljuk, így amikor az a kérdés, hogy mit teszünk, azért, hogy a csőtórésék kockázatát minimalizáljuk, akkor a válaszunk az, hogy például az általunk használt kötő idomoknál a a teljes élettartam alatti meghibásodás aránya 0,5% alatt van.Azonban sok cég más típusú kötő elemekre esküszik, a lehető legjobb minőségű és legjobb ár/érték arányú alkatrészeket használja és ugyanúgy mindent megtesz azért, hogy az öntözőrendszer hosszú távon biztonságosan üzemeljen. A hegesztés egy nagyon jó technológia, mert például, ott ahol más típusú kötő elem nem fér el, a hegesztés sok esetben megvalósítható, több irányba tudunk kis helyen elágazni.

KPE csőhegesztés
KPE csőhegesztés

 A hegesztett szeleposztó

A szeleposztó berendezést is hegesztjük. Ilyenkor a csövekkel egy irányból futunk be, ezzel megakadályozzuk a csövek keresztirányú feszülését, bár a hegesztett osztó az ilyen jellegű feszültségeket a hollandis szelepidomokhoz képest jól viseli.

Hegesztett osztó
Hegesztett szeleposztó berendezés

Vannak hátrányai a csőhegesztésnek ?

Mint ahogy minden műszaki megoldásnak ennek is vannak hátrányai. A lineáris szelep elhelyezés hátránya, hogy egy szelepdobozba valamennyivel kevesebb szelep fér, illetve hogy ezek a kötések alapesetben nem bonthatóak. A csövek bármerről is jönnek a szelepek felé kell kanyarodniuk, ezzel valamivel több csövet használunk.
A szelepeket alapesetben nem hollandi rögzíti, emiatt a szelepek cseréje szelepdobozból nehézkesebb. A fenti képen láthattak egy Hawle idomos beltéri osztót, ez egy nagyon biztonságos kötési mód, azonban nem bontható. Itt felmerül  a kérdés : Mi értelme olyan anyagokat használni ami nehezen bonthatóak ? A válasz az, hogy a képen látható szelepek már 15 éve gond nélkül működnek ezeknek a Rain Bird DV 100 típusú szelepeknek a meghibásodási aránya nagyon alacsony.  Egyszerűen tisztíthatóak  és megbízhatóan üzemelnek. Miért írunk egy általunk megbízhatónak tartott és kedvelt eljárás hátrányairól ? Azért, hogy ön amikor öntözőst és ezzel talán technológiát is választ tudjon róla, hogy az általunk használt megoldásoknak is leehetnek olyan hátrányai ami az ön számára fontosak.

Kábelezés

Az öntözőrendszer vezérléséhez szabványos öntözőkábeleket használunk, szabványos vízmentes csatlakozással.

Tömítő anyagok

Speciális tömítő anyagokat használunk. (Menettömítő zsinórt és/ vagy szilikon szalagot)

Árkok

Az árkokat általában kézzel ássuk, a szokásos árokmélység 35-40 cm. Ezért csöveink felett jó eséllyel lehet biztonsággal ültetni, gyep szellőztetni, kerti munkát végezni.
Természetesen gépi ásást is tudunk alkalmazni, a kézi ásást a növények fák gyökérzete miatt preferáljuk, illetve néhány helyen magasan mennek a PVC  csövek, kapu telefon vezetékek, elektromos kábelek, ezeken a helyeken jobban  preferáljuk a kézi ásást, mert jobban tudunk figyelni arra amit nem szeretnénk megsérteni a földben.

arok1

 

Az alkatrészek kiválasztásának szempontja

A telepített rendszerek/alkatrészek életútját folyamatosan figyeljük. Úgy gondoljuk, hogy az automata öntözőrendszer a kert része. Ezért a célunk az, hogy ezek az eszközök a garanciális időn túl is megbízhatóan üzemeljenek. Ennek érdekében úgynevezett garanciális mérőszámot vezettünk be, a neve ellenére a garancián kívüli időszakot is figyeljük. Az új eszközöket, alkatrészeket és újdonságokat nem vezetjük be azonnal, hanem megvárjuk megbízható öntözős és forgalmazó partnereink visszajelzéseit. Elsődleges szempontunk a biztonság és a tartósság! Egy öntöző eszköz hiába öntöz kiváló minőségben, ha meghibásodása miatt a kertben ásni kell. Azonban egy eszköz hiába tartós és megbízható, ha nem öntöz egyenletesen. Ennek  a szempontrendszernek az az előnye, hogy igyekszünk mindig megbízható alkatrészekkel dolgozni. A hátránya pedig az, hogy az újdonságokat, fejlesztéseket csak idővel, mások visszajelzése után, tudjuk kipróbálni.

Tervezés, tervezés szempontjai

Az öntözőrendszer feladata, hogy kertünket a megfelelő időpontban, egyenletesen megöntözze, pontosan annyi vízzel amennyit kertünk igényel. Elvárható, hogy az öntöző csak ott és úgy öntözzön ahol és ahogy szükséges. A fentiek miatt minden egyes öntözőrendszer egyedi, hiszen az adott kerthez készül.

Az öntözőfejek elhelyezésének szempontjai

Ha megnéz egy öntözőrendszer tervezési segédletet, akkor jól definiált öntözési szabályokat fog találni- Jól definiált szórófej elhelyezéseket fog találni, köztük például a négyszögkötést vagy négyszög elrendezést.
A négyszögkötés sajnos önmagában nem mindig elegendő. A lenti ábrán például kétféle öntözést lát. Rajzon mindkettő ugyanúgy néz ki, a szórófejek ugyan ott vannak, ugyanúgy szórnak, fejtől fejig van minden, még is azt állítjuk, hogy a felsőn az öntöző nem egyenletes az alsó ábrán az öntöző egyenletesen öntöz.

Két látszólag egyforma elrendezés
Két látszólag egyforma elrendezés öntözőrendszer ugyanabból a márkából építve a felső nem egyenletesen öntöz az alsó, egyenletesen.

 

 

Igazából a terület egységre kikutatott vízmennyiség számít, rotoros fejek lévén, a két középső szórófejbe dupla akkora vízkijuttatású fúvóka szükséges. Szórófejeink elrendezése és fúvókázása valójában vízkijuttatás alapján történik.

Az egyenletesség alapú, szabály-behelyettesítés tervezési stílus.

Ha ön megpróbálta már megtervezni a saját öntözőrendszerét az öntözéstechnikai szabályokat követve. Akkor valószínűleg találkozott már azzal a problémával, hogy valahogy nem jött ki jól, az ön kertje nem is hasonlít a tervezési segédletben lerajzolt kocka kertekre. A szabályok valahogy kizárták egymást. Ezt a problémát az okozza, hogy szabályos és arányos alakzatokkal próbálunk lefedni egy többnyire szabálytalan és aránytalan alakzatot.Ez a tervezési stílus arról szól, hogy ahhoz ragaszkodunk amit a szabályok garantálni igyekeznek. Ez gy külön cikksorozat témája  lesz.  Nem arról van szó, hogy szabályt hagyunk el ! Hanem arra koncentrálunk amit a szabály garantál.
Például, mindig a sarokból kéne kezdenünk a tervezést a lehető legnagyobb sugárral, ha ön ezt megpróbálta a szabálytalan formájú és nem arányos kertjével akkor tapasztalta, hogy, matematikailag nem jön ki. Az előző ábra direkt arányos  a felette levő rajz például egy létező szabálytalan formájú kert, aminek egyébként nagyon sok sarka van. , a lenti terv türkje például az hogy a szabálytalan területet osztottuk fel a lehető legkevesebb arányos területre úgy hogy legyen egy lehető legnagyobb arányos területünk. Tehát virtuális területeket hoztunk létre, ezen virtuális területek sarka és a meglévő sarkok között kezdtük a tervezést és így a sarokból kezdett tervezés szabálya már garantálta azt amiért létrejött.

 

A zónák felosztásának szempontjai.

A technológiai és technikai felosztás

A legtöbben tudják azt, hogy  öntöző zónákra azért van szükség, mert a hálózati víz vagy a kút és az ahhoz méretezett szivattyú egy bizonyos teljesítménnyel rendelkezik, illetve az a eltérő technológiájú öntöző eszközök nem működtethetők egy zónán, például a csepegtető cső, a spray szórófej a közepes és a kis hatótávolságú rotoros szórófej is mind, mind eltérő zónán kel legyen.
Ez a technikai és technológiai felosztás- A vízforrás adatai és a szórófejek technológiája szerint.  Azonban még két szempont rendszert alkalmazunk.

A funkcionális felosztás

Képzelje el, azt, hogy vízköves vagy vasas a kút vize, az autójával csak a kertben tud megállni. Az öntözésre alkalmas időpontokban a gyep felet lesz az autója, ami alatt a fű nem kap vizet, az autó pedig kap a vasas vagy a vízköves vízből. Ha ez a gyephézagos kocsibeálló egy zónán van a nagyobb füves területtel, csak mert a víz elbírja és a technológiai is ugyanaz. Akkor vagy az autóját öntözi vagy egy nagyobb gyepfelületet öntöz akkor ha már nem áll bent az autó. Ami viszont nem az öntözésre ideális időpont.
Az ilyen jellegű problémákat a funkcionális felosztással lehet kiküszöbölni, az eltérő öntözési időpont így csak a gyephézagos kocsibeállót érinti vagy a játszóteret vagy bármi mást.

A területi, területi adottságai valamint a csapadékintenzitás alapú elosztás.

Keskeny és árnyékos terület
Keskeny és árnyékos terület
Naposabb keskeny terület
A fenti terület folytatása a napos területen

Hiába bírná el a vízforrásunk, hiába ugyanaz a technológia és hiába ugyan az a funkció ha az árnyékos terület annyi vizet kapna mint a napos, egyszerűen folyton tócsa állna ott. Mert a két területnek eltérő a párolgási vesztesége.
Az ilyen és hasonló problémák megoldása a terület adottságai és a csapadék intenzitás alapú elosztás.

Az öntözőrendszerek tervezéséről szóló cikksorozatunkat itt találja.

Költségvetéseink tartalma

Tervezés nélkül sajnos nem tudunk árakkal szolgálni, az öntözőrendszer valódi árához azonban hozzá tartozik annak üzemeltetési költsége, azaz a víz is. Ezeket az adatokat minden műszaki berendezés esetében megismerhetjük már a vásárlás előtt. Ezért a mi költségvetéseinkben is szerepel, csak úgy mint az egyes öntözendő területek vízfogyasztása és a teljes rendszer becsült éves vízfogyasztása is (száraz időjárás esetén) Az automata öntözőrendszer költségvetése mellé tehát komplett műszaki dokumentációt adunk. A műszaki dokumentáció az ön öntözőjéhez készül, ezért megrendelés előtt az öntözőrendszer összes fontos adatát megismerheti. A tervezés az általunk építendő öntözőrendszerekhez ingyenes, de a műszaki dokumentáció az öntözőrajznak csak egyes részeit tartalmazza. A költségvetés mellé természetesen tételes árajánlatot adunk.

Telepítési idő

Az általunk használt technológiák például a kézi ásás és a hegesztés miatt telepítési időnk eltérhet az átlagtól 4-7 nap közé tehető egy átlagos kertben.

Garanciák

Bizonyos termékek/alkatrészek esetén emelt szintű garanciáink vannak. Ezért a pontos garanciális leírást az ajánlatokhoz csatoltan adjuk. A telepítésre 2 év garanciát adunk. Ez alól kivétel a csőhálózat, beleértve a csöveket is, melyekre 5 év garanciát adunk. Az alkatrészekre szintén 2 év garanciát adunk, egyes eszközöknél ez azonban 5 év is lehet. Mi az öntözés minőségére is garanciát vállalunk, ezt szóráskép garanciának hívjuk, ennek időtartama 1 év. Telepítés után néhány hétig finom hangoljuk a rendszert, figyeljük a növényzet, gyep alakulását és a kezdeti kertindítási időszakról is díjtalanul állítjuk át az öntözőrendszert. Tehát a kert „reakcióját” vesszük alapul és ahhoz állítjuk az öntözőrendszert. Garanciáinkról többet tudhat meg ha árajánlatot kér tőlünk.

Szolgáltatások

Az öntözőrendszer egy műszaki berendezés, míg kertünk egy élő rendszer. Vannak ígéretes fejlesztések, ennek ellenére az öntözőrendszerek tudása még nem közelíti meg egy jól képzett öntözős-kertész szakember tudását. Szakembereink ingyenesen nyújtanak segítséget az általunk telepített öntözőrendszerekhez, kertekhez. Természetesen az öntözőberendezések télisítését és beindítását ugyanúgy vállaljuk, mint az öntözőrendszerek időszakos átállításait,nyaralás előtti felülvizsgálatát. Mivel szolgáltatásaink garanciálisak, ezért a nem általunk épített rendszerekhez csak a rendszer felülvizsgálata és megfelelősége után tudjuk vállalni ezeket a szolgáltatásokat. Hiszen garanciát csak a saját munkánkra tudunk vállalni.

Elérhetőségeinket itt találja

Kertépítéssí szolgáltatásainkról itt olvashat
Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook

Sziklakertek és kerti tavak építése

Ezzel a cikkel igyekszünk segítségére lenni azoknak akik sziklakertet, kerti tavat, szeretnének.Bár két külön tevékenységről van szó, még is egy leírást készítettünk […]

Édenkert kkt