Foltos gyep – Nagyra nőtt növények esete

Kertünkben az öntözőrendszer több éve üzemel, most azonban összefüggő egyenes foltokban kiszáradt a gyep. Ezt a hibát okozhatják megnövekedett növényeink, főleg ha a foltok növénysávok szélén, két szórófej között helyezkednek el. Cikksorozatunk tehát azzal  foglalkozik, hogy mi lehet annak az oka , hogy foltos a gyep, illetve, hogyan oldhatjuk meg.

Mi okozza a problémát?

Nem igazán hiba, ez a természet rendje, a természet alapvető törvénye a növekedés. A növények egy idő elteltével nem maradnak meg a számukra kijelölt területen, egyszerűen belógnak a gyepfelület fölé, ezzel gyakorlatilag a fényt és a vízsugarakat is leárnyékolva. A szórófejek egyszerűen beleöntöznek a növényekbe, amelyek a fűfelületre irányuló vízsugarakat teljesen elnyelik. Ez a jelenség gyakran a természet műve, néha azonban tervezési vagy telepítési hiba okozata.
Egy szabályos négyszög alakú területet, ugyanis jó esetben meglehet öntözni 4 darab szórófej segítségével. Azonban ha ugyanezt a területet kettészakítja egy növénysáv, vagy sziklakert. A szükséges szórófejek száma megsokszorozódhat. Kivéve akkor, ha az ilyen területek felett átlocsolnak. Ez a megoldás 2-3 évig működőképes (részben), utána azonban a szórófejek képtelenek lesznek átlocsolni a növényeken.

nagynoveny1

Mikor zárható ki, hogy ez okozza a problémát?

Indítsuk el az öntözőt manuálisan, főleg a foltok felöli oldalon nézzük meg a szórásképet. Várjunk addig amíg a rotoros szórófejek oda nem fordulnak, spray fejeknél azonnal látszik, ha a növények útban vannak.

folt-noveny

Sokszor a magasabban érkező vízsugár, nem tud belocsolni a növények alá, ilyenkor a szemközti szórófej sor nem tud oda locsolni.

Hogyan orvosolható ez a probléma?

Ha a problémát, természetes növekedés okozza:
Eleinte könnyen orvosolható a növények visszaszorításával, sövénynyírással. Egy-egy kilógó ág levágásával, könnyen megszüntethető a gond. Később megeshet, hogy a szórófejeket előrébb kell helyezni.

Ha a problémát tervezési hiba okozza:
Ilyenkor döntés előtt álunk, vagy a terület közepén lévő növénytől kell megválnunk, esetleg átültetnünk, vagy az öntözőrendszert kell átépítenünk. Ez utóbbi azonban lehet, az egész kertet és öntözőrendszert érinti. Ugyanis ha már a zónákat, a vezérlőkábeleket és a vezérlőt, ennyi szórófejhez méretezték, akkor ezek bővítése közel sem egyszerű és olcsó művelet és sajnos ásással jár.

Hogyan előzhető meg a probléma ?

Ami a természetet illeti, az a dolga, hogy növekedjen. Átalakításokra biztosan szükség lesz az évek során.
Ezért kell erre tervezésnél és telepítésnél odafigyelnünk, ha most építjük az öntözőrendszert, akkor még van arra, lehetőségünk, megkönnyítsük a dolgunkat. A szórófejeknek ugyan most oda kell kerülniük, ahol a füves terület van, ám a csővezetéket nem mindegy hol visszük. Ha a növények alatt vagy annak közelébe vezetjük később gondban leszünk.
A csővezetéket vezessük a növényektől és a leendő fűsáv szélétől távolabb, onnan egyenes vonalban úgynevezett csápokkal álljunk ki. Így pár év múlva, ha egy szórófejet 5 cm-el arrébb kell rakni, akkor nem a tuják alatt fekve, azok gyökere között ásva kell azt megtennünk. Ráadásul, csak egy picit árkot ásva a csőből kell levágnunk így és egyszerűen visszatenni rá a szórófejet, majd betemetni és visszatenni rá a gyepkockát.

athelyezes1

Ha nem így teszünk, a növények gyökerei a csövekre ránőnek majd, így azt megtoldani, kijjebb húzni, nagyon nehéz lesz a növények sérülése nélkül.

Tervezés
A kertgondozás és az öntözés is egy folyamat, maga az élet is az. A növények pedig élnek és növekednek. Minden, amit körbe kéne öntözni, de átöntöznek felette az csökkenteni fogja a telepítési költségeket. Ugyanakkor megsokszorozza a későbbi fenntartási és átépítési költségeket. A növények átöntözése egy sor másik problémát is okozhat. Vannak növények, amik felett tartósan és biztonságosan el lehet öntözni,egyes talajtakaró növények például ilyenek.

A fenyő sem szereti oldalról a vizet
A fenyő sem szereti oldalról a vízet.

Van amit nem szabad szórófejekkel öntözni, a rózsa, a szőlő és egy sor más növény ilyen. Ezeket természetesen az eső is éri, az azonban felülről érkezik és nem oldalról, és ráadásul már hőmérsékleti és fényviszonyok is kísérik az esőt, mint az öntözést és az eső nem is napi rendszerességgel esik. Ha saját magunk tervezzük és telepítjük a rendszerünket, akkor, ha lehet, ne öntözzünk át növénysávokon.

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt talál információkat

 

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/ontozest_arnyekolo_noveny/
Foltos gyep – Szennyeződés az alkatrészekben

Foltos gyep – Szennyeződés az alkatrészekben

Gyepünk foltokban a kiszáradás jeleit mutatja. Ezt a jelenséget okozhatja az öntözőrendszer alkatrészeinek eltömődése szennyeződése is.

Édenkert kkt