Foltos gyep – Szennyeződés az alkatrészekben

Gyepünk foltokban a kiszáradás jeleit mutatja. Ezt a jelenséget okozhatja az öntözőrendszer alkatrészeinek eltömődése szennyeződése is.

Hogyan kerül szennyeződés a rendszerbe?

Szennyeződés  a vízforráson keresztül.

A szennyeződések akár a vezetékes vízről, akár a kútról üzemelő rendszereknél bekerülhetnek a vízbe. A hálózati vízbe például egy csőtörés alkalmával, kútról üzemelve például a víz homok tartalmával.
Elég egy kiszakadt szűrő betét és a csőhálózatba bekerülhet a szennyeződés.

Műanyag forgács a csőben

Műanyag forgács a csőbe a hidránsok telepítésénél kerülhetett vagy a műanyag csövek peremezése közben.

Szennyeződés a talajból.

Ilyenkor arról van szó, hogy a szórófej valamilyen okból megsüllyedt vagy valamilyen okból a nyaka mellett folyt a víz, a szórófej köré folyó víztől a talaj felázott a szórófej még jobban megsüllyedt. A felszín és a megsüllyedt szórófej teteje közötti üreg megtelt vízzel, ami az ázott talaj szemcsékkel az öntözés végeztével,  rátapadtak a visszahúzódó szórófej nyakára és tömítetlenséget idéztek elő, amitől még több víz folyt a szórófejhez és még több sáros víz a szórófejbe.
Azaz ez egy öngerjesztő folyamat.

 

Tünetek a foltokon kívül.

A szórófejek szórási távolsága akár drasztikusan is lecsökkenhet. Egyes szórófejek akár kiemelkedhetnek öntözés nélkül. Ez utóbbi főleg spray típusú szórófejekre jellemző.

szuro1
Rotoros fejeknél, megállhat a rotor és ilyenkor a szórófej nem forog.
A foltok azért keletkeznek, mert az egyes szórófejek, nem vagy nem megfelelően öntöznek. Néhány 10 cm vagy 1-2 méter szórási távolság csökkenésnél is előfordulhat, hogy a szórófejek sugarai nem érik el egymást. Ezzel az adott területre kijutatott víz mennyisége a negyedére, vagy nulla milliméterre is csökkenhet.
A jelenséget okozhatja egy kiszakadt szűrő betét, vagy egy esetleges csőtörés is.

Mit tehetünk ?

A probléma okának megszüntetése.

Első lépés mindig a probléma okának felderítése és megszüntetése.  Akárhányszor megtisztítjuk a szórófejet, az mindig eltömődik, a következő indításra.  A megsüllyedt szórófejet meg kell emelni.

A csőhálózat tisztítása.

Ha például kicseréltük a kiszakadt szűrőbetétet, akkor még mindig lehet a csőhálózatban szennyeződés. Ha az öntöző gerincén van kerti csap kiállás, akkor érdemes egy tömlővel pár percig járatni a vizet. A problémás spray szórófejből is kinyomhatjuk így a szennyeződést, egy tisztító fúvóka használatával. A csepegtető csőhálózatból a végelzáró kinyitásával tudjuk kinyomni a bennrekedt szennyeződést-

Főleg spray fejeknél, érdemes a fúvókák alatti szűrőt ellenőrizni megtisztítani vagy kicserélni, a fúvókát szintén érdemes leöblíteni.
Ha a probléma gyakran ismétlődik és sorozatosan, akkor inkább forduljunk szakemberhez. Kérdezzük meg forgalmazónkat, kutasunkat, vagy öntözősünket.
Szűrő beépítése vagy egy nagyobb szűrő berendezés segíthet, de nem minden esetben.

Ha a szórófej belső szerkezetébe homok került.  Ezt egyedül spray fejeknél lehet orvosolni, ilyenkor szét szoktuk szedni a fúvókát és a nyaktömítés, a szórófék nyakát és a szórófej házat is át szoktuk öblíteni.

Ha a gyep foltosodását nem az alkatrészek eltömődése okozza itt találhat további megoldásokat.

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásaink leírását itt találja.

 

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/eltomodott_alkatresz/
Foltos gyep – Nagyra nőtt növények esete

Foltos gyep – Nagyra nőtt növények esete

Kertünkben az öntözőrendszer több éve üzemel, most azonban összefüggő egyenes foltokban kiszáradt a gyep. Ezt a hibát okozhatják megnövekedett növényeink, főleg ha […]

Édenkert kkt