Miért olyan nehéz előre tájékozódni az öntözőrendszerek áráról ?

Szeretnék egy titkot elárulni, mi öntözősök örülnénk a legjobban, ha létezne valami csodaszámítás a négyzetméter árakra.
Az öntözőrendszer ára valójában nem a terület nagyságától függ, hanem :

 • A gyep és növény felületek alakjától.
 • A növények számától, fajtájától is ültetési távolságától.
 • A legkeskenyebb és legnagyobb szélességtől és a szélességek és hosszúságok arányától.
 • Napos, árnyékos területek mostani és jövőbeni váltakozásától.
 • Az öntöző eszközök optimális üzemi nyomásán elérhető víz mennyiségtől.
 • A terület funkciók szerinti felosztásától és a megrendelő igényeitől.
 • Függ a túl kicsi vagy túl nagy nyomástól.
 • Függ a kút nyugvó és üzemi vízszintjétől, a kút vízhozamától és szemcse tartalmától.
 • Még a széltől is függhet az öntöző ára.
 • Függ kiépített vagy éppen nem kiépített víz és elektromos hálózattól.
 • Függ az életvédelmi berendezés meglététől vagy megfelelőségétől (fi relé).
 • Az árat befolyásolhatják a szintkülönbségek.

Milyen mértékben befolyásolják az egyes tényezők az árakat ?

Az öntöző anyagára a nettó pár száz forint/ m2-től , nettó pár ezer forint/m2-ig változhat, akár tízszeres vagy nagyobb eltérések is lehetnek az anyagárakban.
Az egyszerű arányos oldalú téglalap alakú területek tehát ahol a hosszabb oldal maradék nélkül osztható a rövidebbel, a szabályos négyszög alakú területek olcsón és egyenletesen öntözhetőek.

A területek mérete
Egy 2*2 és egy 10*10 nagyságú területhez ugyanannyi szórófej szükséges, csak a szórófejek típusa más. A nagyobb területek négyzetméterre bontott ára jelentősen kedvezőbb. Ha tehát egy ilyen szabályos 4m2 gyepfelületű kertünk van, vagy szabályos 100m2 gyepfelületű kertünk van, a 4m2 terület m2 anyag ára közel húszszor drágább, mint a 100m2 területé.

Vezérlő kívül vagy belül 
Ha a házon, garázson belül kitudunk hozni egy vezérlőkábelt és belül tudunk vezérlőt felszerelni, akkor nyert ügyünk van, mert a beltéri vezérlő akár 50%-al olcsóbb mint egy kültéri.

Elemes vezérlő
Ha a kertünkben nincs áram, és nincs lehetőségünk elektromos áramról táplálni a vezérlőt, akkor tudnunk kell, hogy csak elemes vezérlőt tudunk használni, elemről üzemeltethető szelepekkel. Az ilyen vezérlők ára akár kétszeres, az elemes szelepek pedig átlagban 50% -al kerülnek többe. –Többnyire beszerzési forrástól, márkától függetlenül.

Napos-árnyékos területek
A sűrűn váltakozó napos, árnyékos területek is megtudják drágítani az öntözést csak úgy mint az íves és/vagy különféle körbeöntözendő tárgyakkal ellátott területek. Ezek ugyanis növelik a zónák számát.

Növények, növényfoltok melyek felülről, oldalról nem kaphatnak vizet.
Rózsát nem szabad szórófejjel öntözni sem átöntözi, és ez sok növényre is igaz, például sok örökzöldre, sok növény fölött két év múlva nem fogunk tudni elöntözni. Ha az öntözőt tervező szakember tisztában van ezekkel a tényezőkkel, akkor egy-egy ilyen növény vagy növény folt is több száz forinttal vagy nagyobb mértékben is megdrágíthatja a négyzetméter árakat. Ha nincs tisztában vele, akkor később négyzetméterenként több ezer forintos átépítési költséggel is számolhatunk.

Túl alacsony víznyomás
A túl alacsony víznyomás de kellő vízmennyiség, nyomásfokozó szivattyú, az ahhoz való vezérlés, szárazon futás elleni védelem és kültéri érintés és életvédelem használatát követeli meg, illetve a szivattyúnak megfelelő helyet kell találni vagy kiépíteni a vízóra aknába való beépítést a vízművek ugyanis többnyire nem engedi meg. Az ilyen helyzet akár több száz vagy több ezer forinttal is megemelheti a négyzetméter árakat.

Túl kevés percenkénti vízmennyiség
Vannak helyzetek amikor túl kevés a rendelkezésre álló víz mennyisége, így vagy nagyon sok zóna kell, vagy ideiglenes víztározó és öntöző szivattyú, a hozzávaló élet és szivattyú védelem és vezérlés kiépítésére van szükség

Már egyetlen mogyoró bokor, is meg tudja sokszorozni a négyzetméter árakat. Gondoljon csak bele a kedves olvasó, ha bármelyik öntözős négyzetméter árakat írna, vajon melyik lenne a nagyobb baj, ha annyiból kihozná, amit ígért, vagy nem tartaná be amit ígért ?

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt