Kell ennyi szórófej ? – A terület szélelesége

Ebben a cikkben egy olyan tényezőről írunk, amely részben meghatározza a szórófejek számát és ezzel az öntöző rendszerek árát is.

Sokan szeretnék megtudni az öntözőrendszerek négyzetméter árát, valamiért azonban erről kevés információhoz lehet hozzájutni. Szerintem a legtöbb öntözőtervező egyetértene velem abban, hogy mi lennénk a legboldogabbak, ha ezt előre megtudnánk mondani. Évente több száz munkaórát spórolnánk meg vele.
Szoktuk mondani, hogy az ár, bizony sok mindentől függ, azonban a legprózaiabb ok, hogy a kert alapterületének méretéből egyáltalán nem lehet következtetni a szükséges alkatrészek számára és típusára.

teruletek1

A fenti ábrákon jól látszik, hogy a terület szélessége fogja eldönteni, hogy mennyi szórófej szükséges és nem az alapterület.
Ezek természetesen a tervezési segédletekből jól ismert kocka kertek, amelyeknek minden oldala arányos. Az ilyen kertek valójában nagyon ritkák, ugyanis sokszor íveket, kerti sütögetőt, rózsabokrokat és egyéb akadályokat körbe kell öntözni.A lenti képen egy valóban létező gyepfelület kontúrja látható zöld vonallal.
mokus

Az ívek és nem szabályos alakú területek körbe öntözése egy másik cikksorozat témája lesz majd. Azonban egy-egy faház, veteményes illetve maga a ház is, területekre osztja a kertet.

teruletek2

Amint valamit körbe kell öntöznünk az megsokszorozza a szórófejek számát, és megváltoztathatja az összes szórófej elhelyezkedését. Egy-egy körbeöntözendő terület új kisebb területeket és a párolgás szempontjából különálló zónákat hozhat létre.

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt talál információkat

 

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/a_terulet_meretei/
Édenkert kkt