Keskeny területek öntözése

Cikkönk témája a keskeny területek öntözése. A legtöbben szeretjük a szép zöld füvet és minden lehetséges területet szeretnénk felhasználni a gyepünk számára. Nincs ez másként a keskeny területekkel sem, amelyeknek egyenletes és költséghatékony öntözése nem egyszerű feladat.

keskeny1

Nehézségek

Szinte adja magát a gyep a ház oldalánál vagy a járda mellett, ám a keskeny területek egyenletes öntözése csak elméletben egyszerű.
Két tényező okoz nehézséget, az egyik az, hogy az ilyen területek öntözéséhez aránytalanul sok szórófej szükséges.

teruletek3
A másik tényező a kis sugarú szórófejek műszaki paramétereiben keresendő.
Az állítható fúvókák ugyanis rengeteg vizet juttatnak ki, a nem állíthatóak ugyan jóval kevesebbet, ám ezekből általában 90-120-180-360 fok áll csak rendelkezésünkre, ráadásul ezek is kevésbé egyenletesek, mint a nagyobb sugárban öntöző társaik. Nem teljesen derékszögeknél például lehetnek velük gondjaink. Ugyanis a fixen 90 fokos fúvókát bármerre elfordítjuk az egyik él öntözetlen marad.

mpr
Szemből persze a másik fúvóka elvben megöntözheti a száraz területet, de a járda betonszegélye miatt az a rész sokszor hamarabb kiszárad így is.

mpr2
A sávöntözőkkel is akad egy kis probléma, ezek egy oldalról öntöznek, persze ezeket is lehetne kötésbe rakni, ám ezek nem mpr-ek és a fix 1.2 vagy 1.5 méteres szélesség nehezíti a dolgunkat. Ezekkel a fúvókákkal akkor szoktunk gondban lenni, amikor a sáv végét akarjuk lezárni, tapasztalataink szerint valahogy a sáv-végöntözők nem juttatnak ki elegendő vizet.

Hogyan érdemes tervezni ?

A sávok tervezésénél, van aki a négyszögkötésre, van aki a háromszögkötésre és van aki valamelyik szabálytalan elrendezésre esküszik, például az átlós vagy túlöntözéses (egyoldalú) elrendezésre.
Mi általában a négyszög kötést használjuk, vagy ha a feltételek adottak a sávöntözőket, bizonyos esetekben rotátoros sávöntözőket.

Sokat számít sz öntözendő sáv mérete

Tapasztalataink alapján akkor járunk a lehető legjobban ha a sávunk mimnél szélesebb. 1.2 – 1.5 méter alatt már nehezen és költségesen locsolható a sáv. Ha arra lehetőség van inkább 2 méter vagy ennél szélesebb sávunk legyen. A burkolatok és a növénysávok kialakításánál érdemes erre figyelni.

3.5 méter alatt óvakodjunk az állítható spray fúvókától.

Semmiképpen nem érdemes állítható fúvókát használni, ezek nemritkán 110-200 mm/h csapadék intenzitásúak, szemben a csapadék illesztett fix szórásképű fúvókákkal melyek 40-55 mm/h intenzitással rendelkeznek.
Ezeknél a sávoknál fokozottan érdemes figyelni a benapozottságra, bár a szórófejek vízfogyasztása viszonylag alacsony 0,30-2 liter/db, nem érdemes túl sok szórófejet tenni egy zónára. A hosszú sáv szinte teljesen biztosan nem egyszerre fog kiszáradni, ráadásul leürítéskor is lehetnek gondjaink.

Néhány érv az egy zónára tett túl sok szórófej ellen.

Készül egy cikkünk a spray zónákkal kapcsolatos tervezési praktikákról, amint elkészül belinkeljük ebbe a cikkbe. Ám addig is egy másik szempontból, ez azért problémás, mert a keskeny és árnyékos területek öntözése eléggé kényes téma. A napis keskeny sáv hamar kiszárad, az árnyékos meg szinte soha és ha ez a két terület egy zónán van, akkor vagy tocsogni fog az egyik terület és száradni a másik vagy mindkét probléma igaz lesz egyszerre.

Sávöntözők és rotátoros sávöntözők

Az optimális üzemi nyomásra is fokozottan érdemes odafigyelnünk, kis sávoknál súlyosabb probléma a túlnyomás miatti ködölés. Így ha szükséges használjunk nyomáscsökkentőt.
1.2-1.5 méter széles sávoknál, érdemesebb sávöntözőket használni, ha a sávok végét nem kell lezárni. A sávöntözők viszonylag sokat fogyasztanak, így azokból kevesebbet tudunk egy zónára tenni, ráadásul nem MPR-ek nem lehet őket más spray fejekkel együtt üzemeltetni.. A rotátoros sávöntözők jóval kevesebbet fogyasztanak, viszont többe is kerülnek. Tapasztalataink alapján, azonban ezek jóval egyenletesebbek és csapadék intenzitásuk is ismert. Elvben a többi rotátorral egy zónára köthetőek, ám ezt a benapozás és a területek külön kezelése miatt nem javasoljuk.

Mindig a háztól kifelé öntözünk igaz ?

Felméréseimkor amikor éppen a ház melletti keskeny sávot járjuk be, szinte mindig felmerül ez a kérdés.  A helyzet az hogy nem és a legegyszerűbb ha megmutatom néhány ábrával, melyik elképzelésnek mi a hátránya.

Természetesen nem fogunk így öntözni, ám azért felmerül a kérdés, kinek a házától kifelé öntözünk ?
A mi házunktól kifelé az a szomszédháza felé van rendszerint. A szórófejek a példában csak azért nem locsolják a szomszéd házfalat mert az öntözősugarat leárnyékolja a sövény.

A fenti elrendezés problémája az, hogy ha az a sövény valamiért kikerül onnan (például beteg smaragd tuja sor) akkor onnantól az öntöző vagy a szomszéd ház falát öntözi vagy a területünk nem kap elegendő vizet.

Még egy elrendezéssel adósok maradtunk ez az egy oldalú elrendezés a háztól gondosan kifelé-

A kérdésre a válasz,az hogy nem, mindig fejtől fejig öntözünk az öntözőzendő terület határán beül. Kevés kivételtő eltekintve a háztól kifelé és a ház felé is a füves terület határán belül.

Tapasztalatok

A kis sávokkal az a gond, hogy sokszor árnyékosak, a gyep nem kap elég fényt.
Ezeket a sávokat mindenképpen külön zónára kell érdemes tenni, mert túl hamar átnedvesednek, a napos részeken viszont túl hamar kiszáradnak. A kis szórófejekből hirtelen nagy mennyiségű víz jut a területre, amely ugyan hamar tócsásodik, de hamar ki is szárad. Az ilyen területeket nagyon nehéz, nedvesen tartani., még homokos szerkezetű talaj esetén is hamar túl nedvesek lesznek. Füvesítés elején, sokszor egyszerre 1 percnyi azaz kb 0.75 mm csapadék képes betócsásodni és hamar kiszáradni. Rotátor fúvókákkal jóval kedvezőbb a helyzet, mert ezeknek körülbelül a negyede a csapadékkijutatásuk, így finomabban szabályozható az átnedvesedés.
Bizonyos körülmények között egy ilyen zónát fűmag vetéskor több alkalommal kell indítani mint a többi zónát.

DSCF1317

Igazán szép, egyenletesen öntözött keskeny fűsávot nehéz megvalósítani. Ha ilyen mellett döntünk, nem a lehetetlen feladat. Viszont az ilyen területek hátránya, hogy nagyon magas a fajlagos telepítési költségük.

1,2-,15 méter környékén tehát sáv öntöző. Ami változó méretű keskeny sáv esetén már nem jó, illetve csak külön zónán. Az MP rotátor sáv öntöző szerintem messzebbre visz mint a táblázatos értéke, ha azt használunk erre érdemes figyelni. A legtöbb esetben azonban marad a négyszög vagy a háromszög elrendezés..

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt talál információkat

 

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/keskeny-teruletek-ontozese/
Édenkert kkt