Rotoros zónák

Ebben a cikkben a rotoros szórófej a téma. A rotoros szórófejeknél, illetve a rotoros zónáknál néhány tényezőre fokozottan érdemes figyelni.

Nézzünk egy példát !

Tegyük fel 8 mm csapadékot szeretnénk kijuttatni az öntözőnkkel. A négyszög elrendezést már ismerjük ezért ezt fogjuk használni. A területünk pedig legyen 100 m2.

100 m2 területen a 8mm csapadék az 800 liter víz. Minden fúvókából 200-200 liter jut a területre.

Legyen mondjuk a szórófejünk a Hunter PGP ultra típusú szórófeje 10 métert kell öntöznünk, a táblázat szerint optimális nyomáson ehhez  a 2-es fúvóka lesz jó. Egyetlen darab ebből 7,2 litert fogyaszt percenként, nekünk 4 szórófejünk van az 28,8 liter, ebből kéne a 800 litert összehoznunk és ez kb 27 percig fog tartani.
Rögtön adódik is egy furcsa probléma a szórófejhez 9 mm csapadékintenzitást írtak négyszögkötésben, hát ez nem igazán akar kijönni. A rotoros szórófejeknél bizony nem igazán érdemes a csapadékintenzitási értéket nézni.

Ez idáig egyszerű.

Nézzük meg ezt egy nagyobb területen több szórófejjel, marad a szórási távolság és marad a kánikulai meleg és 8 mm és továbbra is a Hunter PGP  ultra 2-es fúvókával.

Rotoros szórófej hibás fúvókázás
Azt gondolnánk 8 mm jut a területünkre és elég meglepő hogy amit kánikulai vízadagnak gondoltunk valójában tavaszi , ráadásul meglepő hogy ennyire egyenlőtlen a csapadék elosztás miközben a négyszögkötést használunk.

Ezúttal is feliratoztam, hogy az egyes szórófejekből mennyi víz jut az általuk öntözőt területekre. Itt bizony valami nagyon nem stimmel. 27 perc alatt most az előzővel megegyező területre is csak 4,5 mm jutott, pedig ugyanott vannak a szórófejek, ugyanaz a fúvóka. Mi változott ? A fúvókák most is 200 liter vizet juttatnak ki, azonban azt annyi ilyen négyzetbe elosztva amennyibe öntöznek. A fél kör 100 liter a teljes kör 50 liter negyed körönként a szórófejnek.
A rajzon eltérő színnel jelöltem az eltérő vízkijuttatást és feliratoztam az adott területre jutó vízmennyiséget. A probléma az, hogy az első ábrából indulunk ki abban hihetünk, hogy 8 mm csapadékot juttatunk ki a területre.

Egy nagyon rossz megoldás.

Ilyenkor szokott az történni, hogy megjelenik főleg a két középső szórófej környékén a száradó folt kánikulában és a komplett területnek öntözési idejét megnövelik. Tehát mondjuk megnégyszerezem azt az egy egység területre jutó 50 litert és az egy egységterületre jutó 200 litert is. Így ahová eddig elegendő víz jutott négyszer annyi fog. Ha önnek nyáron melegben nagyon sokat megy az öntözője és még is szárad középen miközben a sarkokban tocsog, annak ez az oka.
Ezért van az ha az öntözőnk esetleg nagyon sokat fogyaszt ám a gyepünk még sem elég szép.

Egy jobb megoldás

A probléma egyik lehetséges megoldása az, hogy az eltérő szögeket illetve területeket öntöző fejeket külön zónára helyezzük.

Az azonos színű szórófejek kerülhetnek azonos zónára.

Egy másik megoldás

Lényegében arról van szó, hogy a fúvókák kikutatását kompenzáljuk. Ha 7,2 litert juttat ki a 90 fokos, akkor 14,4 körül kellene a 180 fokosnak és 28,8 liter körül a 180 fokosnak. Ezek a példában nagyjából a 4-es és a 6-os fúvókák lesznek.
Csak hogy ezzel a megoldással mindjárt lesz két problémánk. Az egyik az, hogy nem növelhetjük a végtelenségig a zónánk fogyasztását. Mert itt arról van szó, hogy egyes fúvókák vízkijuttatását duplázni négyszerezni kéne.
Ez egy meglévő rendszernél, amely optimális nyomáson működik az adott vízfogyasztással nem működik.
A másik probléma, hogy mi 10 métert szeretnénk öntözni  A négyes fúvóka 12 a hatos fúvóka pedig 13 méterre szór. Nos bizonyos hatáig erre való a sugártörő csavar a szórófejeken. Csak hogy ez általában 20%-os szórási távolság csökkentést tesz lehetővé ráadásul lerontja a szórásképet.

Meglévő rendszereknél egy lehetséges trükk

Az ritka hogy ennyi rotoros szórófej legyen egyetlen zónán, sokszor általában soronként osztják el. Soronként a szórófejek eltérése már csak kétszeres. Meg lehet próbálkozni ilyenkor azzal, hogy a sarki szórófejekbe eggyel kisebb fúvóka kerül, ha nem csökkenti drasztikusan a szórási távolságot, ahhoz képest méretezzük a dupla vízkijuttatást és ezekhez állítjuk be az adott zóna vagy sor öntözési idejét.  Így a nagyobb szöget öntöző fúvókát nem kell annyira visszafojtani.

Egy Harmadik megoldás

A harmadik megoldást úgy hívják, hogy MPR fúvóka rotoros fejekbe. Ez sajnos nem létezik minden szórófej típushoz a Rain Bird 5000+ típusú rotoros fejekhez azonban igen. Itt a külön szórási szögekhez, külön vízkijuttatású fúvókák vannak.

Mire érdemes még a rotoros szórófejeknél figyelnünk ?

Amit érdemes megjegyeznünk, hogy bár vannak átfedések a kis és közepes teljesítményű rotoros fejek között, ami a szórási távolságot illeti, ezek nem működtethetők egy zónán mert eltérő a csapadék intenzitásuk.
Hibrid öntözőrendszereknél arra is érdemes figyelni, hogy hiába ugyan az a technológia az eltérő márkájú szórófejek vízkijuttatása nagyon eltérő lehet.
Érdemes figyelni arra, is, hogy bár mi most táblázatos értékeket használtunk, egyáltalán nem biztos az, hogy az adott szórófej a táblázatos értéknek megfelelő távolságra szór.
Én például 10 méteres távolságra a Rain Bird 3-as fúvókáját szoktam alapul venni (külön zónákra tervezem az eltérő öntözési szögeket) A táblázatban ez a fúvóka több mint 11 métert szór. Érdemes ezért rotoros szórófejeknél a 10-20%-al nagyobb szórási szögű fúvóka vízfogyasztását alapul venni.

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásaink. 

További cikkeket a tervezési finomságok sorozatból itt talál

Édenkert kkt logója

 

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt