A vezérlő helye

A öntözővezérlőkkel, a vezérlők felszerelésével kapcsolatban van néhány tényező amiről érdemes tudnunk. Ez bár látszólag az öntözőrendszer telepítés témakörébe tartozik, tervezéskor gondot kell fordítanunk rá,

Igyekszünk mindig márka független leírást adni, ennek ellenére egyes öntöző márkáknál előfordulhatnak eltérések. Ebben a cikkben elemes vezérlőkkel, csapra szerelhető vezérlőkkel és központi, számítógépes vezérléssel, illetve egyéb különleges vezérlőkkel nem foglalkozunk.

Kültéri és beltéri vezérlők különbségei.

Elhelyezés szempontjából kétféle vezérlő létezik, ez pedig a kültéri és a beltéri kivitel.

Tápegység

A két féle vezérlő között a leglényegesebb ám legkevésbé feltűnő különbség a vezérlő táp ellátása. A kültéri vezérlők a legtöbb esetben ~230V feszültségre csatlakoznak közvetlenül, mert ezekben egy belső ~24V adapter van.
A beltéri vezérlő velejárója a jól ismert fekete színű adapter, ez is rendszerint ~24V feszültséget állít elő. Maga a fekete színű ~24V adapter beltéri használatra lett kifejlesztve.

Burkolat

Általában a kültéri vezérlők és a beltéri vezérlők megjelenésükben is különböznek.
A kültéri vezérlőknek sokszor nyitható ajtajuk és nagyobb megerősített burkolatuk van. A beltéri vezérlő kisebb. Néhány vezérlőnél, például a Hunter ProC vezérlőknél a beltéri és a kültéri vezérlő szinte ugyanúgy néz ki, azaz a beltériknek is megerősített burkolata és nyitható ajtaja van. Ilyenkor az egyetlen látható különbség a kültéri vezérlőn lévő zár, mivel a legtöbb kültéri vezérlő zárható

Mi számít kültérnek ?

Néhány márkánál a kültéri és beltéri vezérlők a megerősített burkolat és az adapter kivételével teljesen megegyeznek, más márkáknál az elektronikában, belső kialakításban és a kijelző típusában is lehetnek kivételek. A vezérlőt ugyanis a fagy ellen is védeni kell, sok kültéri vezérlőt például nem áramtalanítanak az öntözősök, hogy télen a belső tápegység melegen tartsa a vezérlőt. Sok kültéri vezérlő kijelzője tartósan elviseli a fagyot, míg az akár külsőre ugyanolyan beltéri vezérlő kijelzője nem.

Hova szereljük?

Kültéri vezérlőt mindenképen kültérre, beltérit fagymentes beltéri helységbe. Lehetőleg szemmagasságba szereljük a vezérlőt, elektromos gócpontoktól mentes helyre.

Hová ne szereljük ?

Pára
Sem a kültéri, sem a beltéri vezérlőt ne szereljük, mindig nedves-párás környezetbe, nagyon párás medence vagy szökőkút gépészetébe, kút és szivattyú aknába, kút kéve belső oldalára.

Magasság
Főleg a kültéri vezérlőket ne szereljük túl alacsonyra, meglepő de sok vezérlőt láttunk 30-80 cm magasságba szerelve, akár szórófejek útjában is. A felcsapódó esővíz, és a könnyebben felmászó, rovarok miatt nincs jó helyen. 2-3 év alatt tönkre mehet egy túl alacsonyra szerelt vezérlő.

Elektromosság
Ne szereljük kapcsolószekrény, villanyóra mellé, villanyóra szekrénybe. – Visszatérő kedvenc a kültéri villanyóra szekrénybe szerelt beltéri vezérlő. Néhány vezérlőegység hajlamos összezavarodni elektromos vezetékek, elektromos gócpontok közelében. Ez fokozottan igaz az öntöző szivattyú vezérlésére is, a lehető legtávolabb legyen a villanyórától vagy kábel kötegektől.

Kényelmetlen és balesetveszélyes helyek
Ami minket illet jó pár púp nőtt már a fejünkön és párszor a hátunkat is bevertük rossz helyre épített vezérlők miatt, lépcső és terasz alatt sajnos nagyon kényelmetlen és baleset veszélyes a vezérlők használata. Sajnos ráadásul az ilyen helyre szerelt vezérlők szinte kivétel nélkül beltériek voltak.

Megengedett, de nem célszerű 
A vezérlőt olyan helyre sem célszerű szerelni ahol manuálisan elindítva a szórófejek sugarába kell állnunk.
Ez egyébként igaz a manuális öntözőrendszerek szeleposztó berendezésére is.
Vannak helyek amelyek nem tesznek kárt a vezérlőben, de megközelítésük kényelmetlen. Egyszer programoztunk vezérlőt 5 méter mély aknában, de a medence gépészet vagy a padlás sem egy praktikus elhelyezési mód.
Különféle pakolási célokra használt tároló helységekbe sem érdemes vezérlőt szerelni.

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt talál információkat

 

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/a-vezerlo-helye/
Édenkert kkt