A négyszögkötés – második rész

Sorozatunk előző részében bemutattuk, hogy a szórófejek szórási alakja miatt van szükség a fejtől fejig öntözésre, négyszögkötésre. A négyszögkötés másik oka a szórófejek szórásképe.

A szórófejek fizikai szórási-képességei

Az hogy, az adott vízcsepp milyen messzire jut el, fizikai tényezők sokasága befolyásolja. Ezek közül talán a legfontosabb a gravitáció és a közegellenállás, a fúvókából kilépő vízsugár szöge, az áthaladó víz mennyisége, és a nyomás. Ha tömlővel öntözünk, általában csak a vízsugár vége találkozik a talajjal. A szórófejek fúvókáinak speciális kialakításával érik el azt, hogy egy adott szórási távolságon belül mindenhová jusson víz.
A szórási távolságon belül tehát elosztják a vízpermetet, azonban nem jut mindenhova egyenlő mennyiségű víz. Azt gondolnánk, hogy egyetlen szórófej szórásképe valahogy így néz ki :

Amit a szórófejek szórás képéről először gondolunk :

feltételezett szóráskép

A legtöbb esetben a szórófejek közvetlen közelébe, egy néhány cm ármérőjű körbe szinte nem is juttatnak vizet. A szórási távolság vége felé szintén alig jut víz. Ennek fizikai okai vannak, ezért a mérnökök alkalmaznak egy trükköt. Azt ugyan nem tudják garantálni, hogy egyetlen szórófej egyenletes szórásképet adjon, viszont több szórófej egymás felé fordításával már el lehet érni az egyenletességet, legalább is meglehet azt közelíteni.

A szórófejek valódi szórásképe

egyetlen szórófej szórásképe

Miért szükséges a négyszögkötés ?

A gyártók a szórásképeket úgy tökéletesítik, hogy 4 szórófej alkosson egyenletes képet ez az úgynevezett négyszögkötés.
Ha ön megnézi bármelyik gyártó, bármelyik és bármilyen működési elvű szórófejének a műszaki táblázatát, akkor azt fogja tapasztalni, hogy a csapadék kijutatást, négyszögkötésben vagy háromszögkötésben adják meg, ugyanis csak így lehet garantálni az egyenletességet és azt, hogy a kijutatott vízmennyiség milliméterre szabályozható legyen.

négyszögkötés és annak hiánya
Nem megfelelő szófej elrendezések és a négyszögkötés

Felmerül a kérdés ezek után vajon, mi értelme lenne  a négyszögkötés helyett más elrendezésben elhelyezni a szórófejeket ?
Lehet a másik hasonló szabványos elrendezést, úgy hívják hogy háromszög kötés.

A négyszögkötésről írt sorozatunk első részét itt találja.

Öntözéstechnikai szolgáltatásainkról itt olvashat.   Öntözőrendszerek építésénél alkalmazott technikáinkról pedig ebben a cikkben írunk.

 

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/a-negyszogkotes-masodik-resz/
Édenkert kkt