Alapminőség az öntözésben

Az öntözés alapminősége:

Vajon mi az a minőség amit a legegyszerűbb öntözőtől is elvárhatunk ?
Erre a kérdésre akkor is hasznos a válasz, ha mi magunk építjük az öntözőt, és akkor is ha szakemberrel építettjük, vagy szakembert választanánk.

Milyen a legegyszerűbb öntöző ?

A legtöbben egy szép kertet szeretnénk és persze azt is, hogy a kert mellett másra is maradjon időnk.Ebben mindenképpen nagy segítség egy automataöntöző, ezek azonban nagyértékű berendezések.
Az összes öntöző az alaptól a luxus kategóriáig, rendelkezik egy közös tulajdonsággal. Ez a tulajdonság pedig az alapminőségű öntözés.

Nevével ellentétben az alapminőség igencsak szigorú feltételeket támaszt az öntözőkkel szemben.Igazából öntözőt csak a telepítők szeretnének, a kertbarátok szép kertre vágynak. Így többnyire a legegyszerűbb öntözőberendezést szeretnék és mellé a legszebb kertet, ami csak nekik és róluk szólhat.
Abban nem tudok segíteni a kedves olvasónak, hogy milyen a legegyszerűbb vagy legolcsóbb öntöző. Abban viszont igen, hogy milyen minőségi elvárásoknak kell, hogy megfeleljen a legegyszerűbb és legolcsóbb öntöző is. Ennek segítségével pedig bízzunk benne, mindenki kiválaszthatja a saját maga számára legkedvezőbb megoldást vagy céget.

Az alapminőség röviden:

Az alapminőségű öntözés az a szint melyet elérve kézi (slaggal való) öntözés nélkül, vízzel láthatjuk el a kertünket, úgy hogy az hosszú távon a kert javára és a mi javunkra válik. Minden más ami ez alatt van, hosszú távon kárt tehet a kertünkben.

Az. hogy mindenhová jut víz, az nem elegendő biztosíték az öntözés egyenletességére vagy minőségére. Szabad szemmel nem is tudjuk ellenőrizni a minőséget. Ám mindenképpen vegyük alapnak a következőket:

Alapkövetelmények:

  1. Az öntözés egyenletes, sehol nem lehetnek száraz foltok és nagyobb víztócsák sem. A gyepfelület minden része ugyanannyi vizet kapjon.
  2. Minden növény kapjon vizet a vízigényének megfelelően.
  3. Ha nem ön építi, megfelelő garancia legyen rá, és ami elromlik azt cseréljék ki vagy javítsák meg, legyen garancia a szerelésre is.

Azt hiszem egyetért velem a kedves olvasó, hogy ezek a minimálisan teljesíthető elvárások.
Még ha magunk szeretnénk öntözőt építeni, akkor is jó volna tudni az általunk épített berendezés vajon teljesíti-e ezeket a követelményeket ?
Ezt egy kapott árajánlatból, egy átlagos műszaki érdeklődésű ember nem tudhatja.
Képzeljük el, ha úgy kellene autót vásárolnunk hogy kapunk egy minden csavart felsoroló alkatrész listát. Vajon megtudnánk ebből a számunkra fontos adatokat ?

Ha ezekhez az elvárásokhoz tartozna egy alapár, és biztosak lehetnénk benne, hogy egy-egy ajánlatban szereplő berendezés teljesíti ezeket. Akkor könnynyű dolgunk lenne. Ilyen alapár sajnos nem létezik.
Van azonban egy nagyon fontos adat, ez pedig a működtetés további költsége. Azaz az öntöző fogyasztása.
Elméletben az ön gyepfelületének minden egyes négyzetmétere 1 liter vízbe fog kerülni 1milliméternyi csapadék mennyiség esetén.

Ha ön vásárolt mostanában bármilyen műszaki cikket, autót, mosógépet, hűtőszekrényt, egy adatot biztosan megnézett, ez pedig a termék fogyasztása.

Miért Fontos az öntözők fogyasztására odafigyelni ?

A fogyasztás a valódi ár része:

Az első természetesen az, hogy ez a valódi ár részét képzi, Azaz nem mindegy milyen költségekkel jár. Mint minden másnál az öntözőnél is figyeljünk erre. Főleg, hogy a kert vízigénye előre kalkulálható.

Elvben ha bekérünk több különböző árajánlatot, ugyanarra a kertre, akkor ha az árak nagyon különböznek is. A fogyasztásnak nem lenne szabad különböznie, hiszen az ön kertjének nem az határozza meg a vízigényét ki készíti az öntözőt. Az egyes megoldások fogyasztása még is finoman eltérhet egymástól. Ami viszont nagyban eltérhet az a öntözők működés ideje.

Ha viszont kerttervet is kértünk, akkor az egyes kertek vízfogyasztása nagyon eltérő lehet. Így ilyenkor a kertek tényleges vízfogyasztását is össze tudjuk hasonlítani.

A fogyasztási adatok, mint a tervezés jelei:

A második az, hogy amikor az öntözőt valaki megtervezi, tényleges számításokkal. Akkor neki tervezés közben az egyes zónák fogyasztásával folyamatosan kalkulálni kell. Erre számos okból szükség van. Ám csak akkor biztosítható a tökéleteshez közelítő egyenletesség, ha a tervezést végző szakember a fogyasztást figyelembe vette. Többnyire ezeket az adatokat számolás közben mindenki leírja. Nekünk pedig igen is jogunk van tudni!

 

Az alapminőségű öntöző olyan öntöző, amelynél pontosan tudjuk szabályozni, mennyi vizet kapjon egy-egy terület.

Bizony azt is tudnunk kell, melyik zóna hány millimétert juttat ki percenként, mert általában ez a legkisebb időegység amivel az automaták számolnak.

Ha házilag készül az öntöző, önnek akkor is ismernie kell ezeket az adatokat. Akár ön tervezze magának, akár egy mérnök barátját kéri fel erre, akár egy forgalmazó céget.
Ha ilyen árajánlatai vagy tervei vannak, akkor ténylegesen összetudja hasonlítani ezeket.

 

 Tehát amit célszerű elvárnunk az a következő:

  • 1, Ismerjük az öntöző fogyasztását zónánként és összesítve is.
  • 2, Pontosan tudnunk kell azt is, hogy az egyes zónák hány milliméter vizet kapnak percenként. Mégpedig azért, hogy ezt pontosan állítani tudjuk.
  • 3, Egyenletes öntözés , száraz folt és tócsa mentes öntözés. (Ha a talaj egyenletlen, lehetnek kisebb tócsák. Az öntözés egyenletessége a márkától is függhet)
  • 4, Az árnyékos és napos területek külön kezelhetőek legyenek, mert nem azonos a párolgásuk, és a növények energia felhasználása. Illetve egyes területek akár funkció szerint is legyenek szétválaszthatóak, ha erre igény van.
  • 5, A növényeket csak a nekik megfelelő eszközzel öntözzük, és minden növény kapjon vizet a lehetőleg a saját vízigénye alapján..
  • 6, Kizárólag az öntözendő területek kapjanak vizet, kivéve, ha bizonyos területek esetén ön ehhez hozzájárult.
  • 7, bővíthetőség, javíthatóság, és tartósság, főleg ami a föld alatti részeket illeti.

Ezenfelül jó pont lenne, ha az egyes zónák üzemi nyomása is szerepelne a tervekben, vagy költségvetésben. Ami minket nem kell, hogy érdekeljen, ám az egyenletességben szerepet játszik. Ráadásul tervezéskor ezt is figyelembe vették, ezért ennek is ismert adatnak kell lennie.

A Garanciák tekintetében is azt javaslom, hogy többet várjanak alapnak. Bár a jó tervezés a legjobb garancia. Érzésem szerint nem csak az anyagokra kellene garancia, nem csak a szerelés minőségére. Hanem az öntözés minőségére is.

Minőségben tehát a fentiek lennének azok az alaptényezők, amiket még a legolcsóbb kézzel nyitható automatának is teljesíteni kell. Ha önnek ilyen árajánlatai vannak akkor az árak is ténylegesen összehasonlíthatóak.

Összefoglalva:

Az öntözők nagy értékű berendezések, ezért vásárlás, megrendelés előtt jogunk van minden fontosabb információt megtudni róluk. Az öntöző fogyasztása fontos információ arra nézve, hogy a továbbiakban milyen költségekkel kell számolnunk. Ez az információ azonban a tervezés meglétéről és minőségéről is árulkodhat. Megfelelő tervezés nélkül nem lehet elérni az alapvető minőségi tényezőket.

Az alapminőségű öntöző, olyan precízen megtervezett és telepített berendezés. Amely egyenletesen és pontosan ismert, valamint milliméterre pontosan szabályozható mennyiségben öntözi a kertünket.

 

 

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt