Milyen a legalapabb öntöző ?

Avagy az Alapmodell!

[tények az öntözésről sorozat]

Szakmai fórumokon és az érdeklődőktől is sokszor hallom illetve olvasom, hogy valaki csak a legalapabb öntözőrendszert szeretné. Milyen is a legalapabb öntöző azaz mi az alapmodell, milyen egy “fapados” öntöző extrák nélkül?

Alapminőség és alapmodell, mi a különbség ?

Az öntözők alapminőségéről már írtunk, azonban adósok vagyunk még az alapmodell leírásával.
Az alapminőség, az öntöző egyenletességére és pontos vízkijutatására vonatkozik, ezzel szemben modell vagy alapmodell alatt, az öntözőrendszer szolgáltatásait kell érteni.
Ha az öntözőket képességeik és szolgáltatásaik alapján csoportosítjuk, akkor 3 -féle főtípussal találkozhatunk.

Kézzel indítható öntözőrendszer. (Manuális öntözőrendszer)

A manuális öntözőrendszerekről csak a teljesség kedvéért írunk. Például botanikus kertekben, vagy kertészeti árudákban működnek ilyen berendezések. Magán kertekbe nem ajánljuk.

Alapok:

Nagyjából az összes modell, hasonló alapra épül. Azaz a föld alatt található egy csőhálózat, ez az egyes területek alatt külön szakaszokra van osztva. A csőhálózatra különféle rejtett föld alatti, vagy felszíni öntöző alkatrészek csatlakoznak. Amikor egy csőszakaszhoz (zónához) tartozó csapot kinyitunk, az adott zónán, vagy szakaszon lévő eszközökbe víz áramlik és ennek hatására működésbe lépnek. Azaz meglocsolják az adott területet.

Miért osztják Zónákra az öntözést ?

 • A hagyományos megközelítés az, hogy a szivattyúnk, vagy a vezetékes hálózat nem lenne képes ellátni az összes eszközt egyszerre vízzel.
 • Az ideális megközelítés az, hogy az eltérő benapozású, párolgású, talajszerkezetű vagy funkcionálisan eltérő területeket külön zónára érdemes helyezni.(például játszótér, tetőkert)
 • Technikai szempontból: Az egyes eszközök üzemi nyomása, vízkijutatása és működése is igen eltérő lehet. Még azonos eszközök esetén is lehetnek eltérések. Egy forgó szórófejnél, nem mindegy, hogy egy teljes kört tesz meg, vagy csak a kert sarkát öntözi.

Ha kézi vezérlésű öntözőnk van, akkor mi magunk indítjuk és állítjuk meg a zónákat. Elvben nem kell felette állnunk. Arra kell csak vigyáznunk, hogy időben leállítsuk a zónákat.

Előnye:

 • Alapminőségű öntözés
 • Költségkímélő megoldás.Az öntözés egyenletessége ugyanolyan jó, mint az automatikus megoldásoké.
 • Az öntözést magunk felügyeljük, mi biztosan nem fogunk esőben locsolni és folyamatosan tudjuk ellenőrizni az öntözés minőségét.
 • Ügyes tervezéssel és előrelátással. átépíthetővé tehetjük.

Hátránya:

 • A zónák indítását, leállítását nagyon nehéz úgy megoldani, hogy ne legyünk vizesek.
 • Mivel általában több zóna van, vagy ott állunk végig a csapok környékén, vagy később nehezen tudjuk megközelíteni a többi zónát. Egy frissen vetett, éppen feláztatott területen nem jó dolog keresztül sétálni.
 • Csak nehézségek árán tudunk így az öntözésre ideális időpontokban locsolni.
 • Azt tapasztaltuk hogy nagyon nehéz tartani a pontos öntözési időket, és könnyen úgy felejthetünk 1-1 zónát.
 • Nehéz egyszerre rejtetté és elérhetővé tennünk a vezérlést.
 • Némelyik kézi csap egy idő múlva nehezen nyillik.

Tipp:

Mindig jól gondoljuk ki, honnan szeretnénk a zónákat indítani. Ne csak arra figyeljünk, hogy ne legyünk vizesek, hanem arra is, hogy könnyen megtudjuk közelíteni és elhagyni a helyet.
Néhány olcsó szelep nehezen nyitható és zárható akár már egy év múlva is. Ha hosszabb távra szeretnénk kézi vezérlést, akkor érdemesebb jobb minőségű szelepekhez ragaszkodnunk. Ha rövid távon át kívánjuk építeni automatikus öntözőre, akkor vagy olcsó (eldobható) szelepeket, vagy kézzel és elektromosan is nyitható szelepeket válasszunk.

Botanikus kertekben, elsősorban nem a költségkímélő tényező miatt, hanem a terület nagysága és a növényfajok sokfélesége és érzékenysége miatt döntenek a kézi vezérlés mellett.
Nekik is azt szoktuk tanácsolni és önöknek is, védőcsőben vezessenek ki egy vezérlőkábelt a kézzel vezérelt szelepekig. Ez lehet valami olyan száll is aminek a segítségével, majd egy megfelelő kábelt behúzhatnak. Bármit is hozzon a jövő, ezzel a lépéssel máris egy könnyen átépíthető korszerű öntözőnk van. Amit később ásás nélkül vagy kevesebb földmunkával lehet bővíteni.

Automata öntöző:

Avagy az alapmodell!

Ez az amit alapmodellnek hívunk. Ha pedig több árajánlatot kérünk,szinte biztosak lehetünk benne, hogy az összes cég valójában az alapmodellre adott le árajánlatot.
Mire is képes az alapmodell, vagyis az automata öntözőrendszer ?

Az alapmodell Képeségei:

Gyakorlatilag ugyanaz a berendezés mint a kézzel indítható társa. A szórófejek, és egyéb alkatrészek ugyanúgy és ugyanott helyezkednek el. Azaz rejtett kivitelű alkatrészek.
Itt viszont az öntözés egy előre beállított program alapján indul.
Ilyenkor az öntözőnk csőhálózata mellé vezérlőkábel is kerül a földbe. Minden ugyanaz mint a kézzel indítható változatnál. A kézzel nyitható szelepeket azonban itt elektromosan nyitható szelepek helyettesítik Ez az úgynevezett mágnesszelep. Amikor ezeket a szelepeket az öntöző automatikája kinyitja akkor az adott szakasz vagy zóna működésbe lép.
Ezeknek az automatikáknak eltérő képességeik vannak. Eltérhetnek zónák számában és bővíthetőségben. Ám az elv hasonló. Gyakorlatilag egy időzítőről van szó. Aminek megadhatjuk mi hány órakor induljon és hány percig üzemeljen. Persze a képességeiket több oldal lenne felsorolni.

Viszont röviden tényleg arra jók, hogy minden zóna addig üzemeljen és akkor, amikorra beállítottuk. Közben alhatunk, elmehetünk dolgozni vagy akár nyaralni is.
Az automata öntözőkhöz alapesetben szokott tartozni, egy eső érzékelő, ez elvileg jó eséllyel megakadályozza az öntözést esőben, vagy eső után. Azonban ennek működése nem mindig pontos, mert kiszáradása eltérhet a termőtalajunk tulajdonságaitól.
Az automata csak az általunk beállított program szerint locsol. Bár általában ezt hívjuk automata öntözőrendszernek. Én még is félautomata öntözőrendszernek hívom, hiszen a vezérlő nem képes magától meghatározni a szükséges működési időket.

Előnyei :

 • Egyenletes vízkijuttatás azaz alapminőségű öntözés.
 • Nem kell ott lennünk az automata elvégzi helyettünk az indítást és a leállítást.
 • Olyan időpontokban is locsol amikor mi nem tudnánk.
 • A beállított programokat akár kézzel is bármikor elindíthatjuk.
 • Néhány vezérlő kiváló bővíthetőséggel rendelkezik. (Hunter Pro C,. Hunter ICC)

Hátrányai:

 • Továbbra is hiba lehetőség az emberi tényező. Ha rosszul programozzák, gondolkodás nélkül végrehajtja az öntözést.
 • Az eső érzékelő nem biztos, hogy úgy nedvesedik át és szárad ki mint a kertünk talaja.

Tipp:

Egyes vezérlők bővíthetősége kiváló. Így egy egyszerű alaprendszerből, könnyen építhetünk professzionális öntözőrendszert.

Bővített képességű automata öntözőrendszer (Valóban automatikus, vagy központilag vezérelt rendszer,professzionális öntözőrendszer)

Ha létezne az öntözésben luxus modell, bizony ebbe a kategóriába kerülne. Szinte csak a fantázia és az anyagiak szabnak határt.
Ebben a kategóriában találhatóak a valóban automatikus rendszerek. Számítógéppel vezérelt, vagy központilag vezérelhető rendszerek. Érzékelők figyelik az időjárást, és képesek átprogramozni a vezérlőt öntözés előtt. Képesek vész öntözést beiktatni. A lehetőségeket hosszan sorolhatnánk.
A legtöbb megoldás az alapmodellek képességeit bővíti ki.

Előnyei:

 •  Időjárási viszonyok figyelése.
 • Valódi automata öntözés.
 • Extra képességek, például vészöntözés.
 • Némelyik megoldás viszonylag olcsó.
 • Nagyobb területek, lakóparkok menedzselése. Központi vezérlés,stb..
 • Némelyik megoldás akár 30% vizet is spórolhat.

Hátrányai:

 • Nem minden alap vezérlő bővíthető, így néha azt is cserélni kell.
 • Némelyik megoldás nagyon drága.

Tipp:

 Kellő előrelátással akár egy kézzel indítható modell is könnyen átépíthető. Mindig gondoljunk a bővíthetőségre, átépíthetőségre. A csövek, vezetékek a föld alatt mennek és utólag nehéz a kert sérülése nélkül javítani, bővíteni. Ha eleve bővíthető automatát veszünk, nem kell később annak cseréjére költenünk.

Összefoglalva:

Mindhárom típusnak bizony van egy közös tulajdonsága, megfelel azoknak a követelményeknek, amit alapminőségnek nevezünk. Gyakorlatilag az öntöző képességeit annak vezérlése határozza meg. A tényleges öntözést végző eszközök elhelyezkedése mindhárom modell esetében azonos.

Kertünket ugyanolyan zónákra kell felosztani, a legolcsóbb kézi és a legdrágább vezérlés esetén is.
Előrelátó tervezéssel és telepítéssel, akár egy kézzel indítható berendezést is viszonylag könnyen kibővíthetünk professzionális öntözővé.

Az alapmodell az öntözésben nem más, mint egy programozható időzítővel és érzékelőkkel ellátott öntözőrendszer. Kategóriában ez alatt a kézzel nyitható öntözőrendszerek, felette pedig az önmagukat programozó öntözők, professzionális számítógép-vezérelt  öntözőrendszerek vannak.

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt