Szép zöld gyep, drasztikusan kevesebb vízszámla – Avagy csökkenthető az automata öntözőrendszerek vízfogyasztása ?

Cikkünk arról szól, hogy hogyan csökkenthetjük az öntözőrendszerünk vízfogyasztását.  A téma tehát ismételten az automata öntözőrendszerek vízfogyasztása azonban ezúttal egy kicsit másként.


Csökkenthető az automata öntözőrendszerek fogyasztása ?

Az öntözőrendszerekkel igyekszünk a kert vízigényének megfelelő vízmennyiséget kijuttatni. Ez a vízmennyiség igazából a párolgás mértékétől függ. Emiatt pedig két módon is csökkenthetjük az öntözőrendszerek vízfogyasztását

A párolgási mennyiséghez igazított ívkijuttatás.

Azt a legtöbb ember tudja, hogy az öntözőrendszereket az évszakhoz lehet igazítani a legtöbb vezérlőn van százalékos állítási lehetőség és ezzel az öntöző víz mennyisége az évszakhoz igazítható. A gond csak az hogy ma már olyan az időjárás, hogy lassan ezt az évszakhoz igazítást naponta meg kellene tenni. Itt jönnek képbe az olyan érzékelők, amikkel néhány öntözővezérlő képessége bővíthető. Ha Hunter X-core vagy Hunter Pro-C vezérlőnkhöz csatlakoztatunk egy Solar Sync nevű érzékelőt, az például képes lesz az időjárási viszonyokhoz hangolni a napi programot. Ez esetben ténylegesen a vízigénynek megfelelő víz fog kijutni. Ami így a tapasztalatok alapján alacsonyabb vízfogyasztást eredményez, mintha az automatát fixen az évszaknak megfelelően beállítanánk.

Hogyan csökkentsük a párolgást ?

Amikor a párolgás csökkentéséről beszélek, elég nehéz elképzelni, hogy miről van szó. Itt elsősorban nem a gyepfelületről hanem a növényekről és arról, hogy használjunk valamilyen talajtakarót. A növényfelületeknél ezzel jelentősen csökkenthető a párolgás a talajból és ezzel a vízigény.

A növények vízigényének megfelelő csepegtető test kerüljön a növényekhez és használjunk talajtakarót. A fedetlen cső csúnya és a talajból a víz jobban párolog.

Vízszámla csökkentés az öntözőrendszer javításával vagy átépítésével.

Itt nem feltétlenül kell drasztikus dolgokra gondolni, nem arról van szó, hogy kivonul egy öntözős csapat ásókkal és átépítik az öntözőrendszerét.

Tegyük fel ön például úgy látja, hogy az ágyásban 3 növény szárad, megnézi, az öntözőrendszer csepegtet rendesen ám valahogy ennek a 3 növények ez kevés. Megemeli a növények öntözését mondjuk 5 perccel és ezzel mondjuk egy 400 méternyi csepegtető hálózat esetén 200 literrel több vizet használ 3 növény miatt.
Ilyenkor a megoldás az, hogy a 3 növény közelébe plusz csepegtető gombákra lesz szükség vagy más eszközre ami az adott növényeknek némi plusz vizet ad, ahelyett, hogy az egész terület vízadagját növelnénk.

A rotoros fejeknél figyeljünk az eltérő öntözési szögekre és területekre !

Rotoros szórófejeknél elég gyakori probléma az, hogy a 180 fokos és a 90 fokot öntöző fejekbe is ugyanolyan vízkikutatású fúvóka van, abban az esetben ha ezek egy zónán vannak. Amikor a terület közepe szárad, akkor az egész terület öntözését feljebb szokták venni. Ilyenkor a a középső fejekbe (ha a vízmennyiségünk engedi) nagyobb vízkijuttatású fúvóka kell, ami messzebre is szór ugyan ám a sugártörő csavarral ezt rendszerint korlátozni lehet így a kellő helyre fog a több víz jutni, míg ha az öntözött plusz percekig járatjuk, oda is több víz jut, ahová nem szeretnénk.

Spray fejeknél 3 méter szórási távolságon és az alatt használjunk MPR fúvókákat.

Régebbi rendszereknél gyakori hiba volt, hogy a 3 méter öntözési tév környékén és az alatt az állítható spray fúvókák, kevésbé egyenletesen és jóval több vizet felhasználva öntöztek mint nem állítható társaik.
Ha az öntözendő terület lefedhető fix 90 és 180 fokos szórófejekkel 3 méteres szórási távolságon vagy az alatt a zóna vízfogyasztása  valóban drasztikusan csökkenthető. Vegyünk alapul például 5 darab Rain Bird állítható 8-as fúvókát 180 fokon és 5 darab 8-as 180 fokos Rain Bird fúvókát az eltérés a kettő között összesítve 11,65 liter ami 5 perc alatt 58 liter, ami 17 naponta 1 m3 csak ezen a zónán (persze napi öntözés mellett) . Különösen ha a zóna nagyobb távolságokat öntöző spray fejeket és kisebb állítható fejeket is tartalmaz. A nagyobb terület szárad a kisebb már tocsog, nem lehet a nagyobb területet jól megöntözni. Ilyenkor gazdaságosabbá tehető a zóna működése

 

Az öntözőrendszerek üzemeltetési költségei    Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásaink    Öntözőrendszerekkel kapcsolatos technológiáink

 

 

 

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt