A vezérlő nem öntöz – Esőérzékelő hiba

Az öntöző azt jelzi, öntöz, csak éppen a növényeink nem kapnak vizet. Ezt a hibát bizonyos körülmények között okozhatja az esőérzékelő, cikkünkben leírjuk, hogyan. A legtöbb öntözővezérlő berendezés képes esőérzékelőt kezelni, ám nem mindegyik képes annak működését kijelezni. Mai témánk az esőérzékelő hiba.

Figyelmeztetés! A kültéri vezérlők a legtöbb esetben ~230V feszültséggel vannak megtáplálva, ezeknél a vezérlőknél a 24V tápegység rendszerint belül helyezkedik el. Minden esetben érdemes a vezérlőt áramtalanítani, mielőtt belenéznénk. Az elektromos kötések mérését, ellenőrzését, bízzuk inkább szakemberre!

Mi és hogyan okozhatja ezt a hibát ?

Az eső érzékelő vagy meghibásodott, vagy egy esetleges esőzés után még nem száradt ki, az automatánk pedig nem jelzi, hogy az érzékelő szerint eső van, mivel arra vagy nem képes, vagy nem úgy lett az érzékelő bekötve.
Ilyenkor az esőérzékelővel a com szálat szakítják meg, a legtöbb rendszernél ez egy közös szál és mindegyik szelep megkapja. Ha ezt esőérzékelővel megszakítják, akkor egyik szelepnél sem záródik az áramkör, így a rendszer nem öntöz ha eső van, vagy éppen rossz az esőérzékelő.

Mikor zárhatjuk ki, hogy az esőérzékelő okozza a hibát ?

Az esőérzékelő hibája majdnem biztosan kizárható akkor, ha bizonyos zónák elindulnak más zónák pedig nem.
A hiba majdnem biztosan kizárható akkor is, ha vezérlőnk képes az esőérzékelő működésének kijelzésére. A vezérlőnk, ha képes az esőérzékelő kezelésére, akkor valószínűleg van benne az eső érzékelők csatlakoztatására szolgáló port, ami általában SEN jelzéssel van ellátva és ide csatlakozik két vezeték, ami az esőérzékelőből jön. Ha ilyen vezérlőnk van, akkor vagy az OFF felirattal, senzor felirattal, kis esernyővel, esetleg valamilyen mozgó piktogrammal jelzi, hogy eső van.

Mikor lehetséges, hogy ez okozza a hibát ?

Ha a vezérlőben nincs SEN vagy senzor feliratú csatlakozó és az esőérzékelőből az egyik vezeték a com feliratú protra csatlakozik, akkor érdemes erre keresnünk a hibát.

Mi romolhat el egy esőérzékelőben?

Tálcás esőérzékelő
A tálcás eső érzékelőknél lehetnek nedves falevelek az érzékelőben, az is előfordulhat, hogy a tálca tele van vízzel, és valami leárnyékolja, például egy falevél.
A hiba orvosolható, ha a tálcából kiöntjük a vizet.

Duzzadó korongos esőérzékelő
Ennél a megoldásnál általában egy a víz hatására megduzzadó korongsor, nyom meg egy mágnes kapcsolót, ha eső van. Ebben az esetben az esőt az jelzi, hogy az áramkör megszakad. (vannak olyan típusok amelyek az áramkör nyitásával jelzik ezt) Előfordulhat, hogy a méneskapcsoló bizonyos körülmények között nyomva maradt. Ez lehet az alkatrészek öregedése, vagy árnyék miatt. Sok eső érzékelő tetején van gomb, aminek kattannia kell, ha megnyomjuk és megint kattannia ha elengedjük. (Ha nincs eleve benyomódva)

Más problémák
Mindkét érzékelő típusnál lehet még az esőérzékelő vezetékének sérülése, például rágcsálók, háziállatok által okozott kár. A vezetékek korróziója, helytelen toldása. A vezérlőben esetleg elmozdulhatott az esőérzékelő vezetéke.

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt talál információkat

 

Édenkert kkt logója

 

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt