Vezérlő hiba

A vezérlő öntözést jelez, azonban az öntözőrendszer mégsem öntöz. Ezt a problémát a látszat és a logika ellenére ritka esetekben okozhatja csak a vezérlő meghibásodása. Sorra vesszük azokat az eseteket amikor ez mégis lehetséges. Ma témánk tehát a vezérlő hiba.

Figyelmeztetés!
A kültéri vezérlők a legtöbb esetben ~230V feszültséggel vannak megtáplálva, ezeknél a vezérlőknél a 24V tápegység rendszerint belül helyezkedik el. Minden esetben érdemes a vezérlőt áramtalanítani, mielőtt belenéznénk. Az elektromos kötések mérését, ellenőrzését, bízzuk inkább szakemberre!

Mi és hogyan okozhatja ezt a problémát?

Ezért a jellemségért nagyon ritkán felelős a vezérlő. A mai modern vezérlők, önellenőrző áramköröket és speciális mechanikai megoldásokat egyaránt alkalmaznak, hogy az ehhez hasonló hibákat megelőzzék. Régebbi modelleknél gyakrabban előfordulhat, de néhány hibát csak közvetve okoz a vezérlő.
Általában kontakt vagy zárlat jellegű problémák okozzák ezt, és a legritkább esetben a vezérlő áramköreinek a meghibásodása. Sokkal inkább jellemző, hogy a vezérlő nem áll le, mint hogy öntözést jelez, de nem öntöz.
A következő jelenségek okozhatják a problémát:
A vezérlő kora
Minden műszaki cikk felett eljár az idő, ez alól az öntöző vezérlők sem kivételek. Ami azt illeti, nagyon sok régi, de megbízható és jól működő vezérlővel találkozunk. A fenti probléma ezeknél is ritka. Ennek ellenére egy esetleges áramköri zavar okozhat ilyen jellemségeket.

Mechanikai gondok
Néhány régebbi vezérlő csatlakozóiból könnyebben kicsúszhatnak a vezetékek.
Sok vezérlő bővítő modulos, némelyiküknél azonban nem zárható a modul rögzítése, ezért elmozdulhat.

Modul problémák
Fent már volt róla szó. Némelyik modul elmozdulhat, illetve némelyik modul tönkremehet. A vezérlő beázása Az öntözővezérlő korai „halálának” és működési zavarainak leggyakoribb oka.
Létezik, kültéri és beltéri vezérlő, kültérire természetesen csak kültéri vezérlő való. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy nedves párás környezetbe, kút aknába, ciszternába, vízóra aknába, vagy fullasztóan nedves-párás, környezetbe még a kültéri vezérlő sem való a beltéri vezérlő pedig pláne nem. Egy fullasztóan párás aknában a vezérlők nem bírják tovább 1-2 évnél.
A vezérlők a túl alacsony magasságot sem szeretik. A kültéri vezérlők felülről és szemből, jól védenek fröccsenő víz ellen, alulról azonban nem.

Por és egyéb szennyeződések és rovarok által okozott zavarok.
Pókok, darazsak, hangyák és egyéb állatok néha beköltöznek egy-egy vezérlő belsejébe, kisebb-nagyobb elektromos hibákat okozva ezzel. Itt is valószínűbb hiba, hogy az öntözés nem áll le, minthogy nem indul el. –Ez is inkább kézi öntözésnél fordul elő.

Elektromos zavarok
Némelyik vezérlő érzékeny az erősáramú vezetékek, elektromos gócpontok, villanyóra, ipari áram és más áramforrások közelségére.

Mikor zárhatjuk ki, hogy a vezérlő okozza a problémát?

Noha ezt a fajta jelenséget ritkán okozza a vezérlő hibája, ennek ellenére ennek lehetőségét nem egyszerű kizárni.
Ha a zónák között könnyű lapozni, az öntözést illetve annak kijelzését könnyű elindítani és a vezérlő is minden szempontból úgy és olyan sebességgel reagál, ahogy szokott, akkor valószínűleg nem a vezérlő hibás.

Mikor lehetséges, hogy a vezérlő okozza a hibát ?

Ha tegyük fel a 2-es zóna elindul de az 5, nem, miután megcseréljük a 2-es és 5-ös zóna vezetékét és a vezérlő ugyanúgy nem indítja el az 5. zónát, és az előbb nem működő terület, most elindult a 2-es zónán, akkor a vezérlővel van gond. Viszont ha a csere után, most a vezérlő szerint az 5. zóna indul és a 2. nem, de ugyanazok a területek nem öntöznek, mint eddig, akkor vezeték vagy mágnesszelep gondunk van. Az is árulkodó jel lehet, ha a vezérlő lassan vált a programok között, nehezen áll le, nehezen olvasható a kijelzője, furcsán méri, az időt például 26 órát mutat (előfordult ilyen) akkor valószínű, hogy vezérlő hiba van.

Javítható, valahogy a vezérlő hibája ?

Beázás
A beázott, bepárásodott vezérlők ritkán javíthatóak. Akár javítható még, akár nem, a vezérlő biztos, hogy nincs jó helyen ! Vannak aknák, ahol olyan magas a talaj víz, hogy akár fél méter magasan is állhat az aknában. Az ilyen helyeken, nem csak a vezérlő van rossz helyen, hanem az összes elektromos csatlakozás, elágazás is. Az ilyen párás helyekről a vezérlőt ki kell vinni, elektromos megtáplálásukat és vezérlő kábeleiket is érdemes onnan kivinni és újrahúzni.
Ugyanez igaz a túl alacsonyra fél méteres támfalakra, lépcsők alá 20-40 cm magasságban telepített vezérlőkre. Nincsenek sajnos jó helyen, néhány évig fognak csak működni.

Mechanikai problémák és modul gondok.
A modulok, vezetékek megigazításával megoldódhat a probléma. Ha a vezetékek cserélgetéséből megtudtuk, hogy az egyik modul nem jó, megpróbálhatjuk megcserélni egy másik modullal, ha egy másik helyen sem működik, akkor a modul a rossz, ha elindul a modul egy másik modul helyén, de a másik modul nem akkor a vezérlő rossz.
Ha a vezérlőnk jó, de egy modul rossz, új modul vásárlásával megoldhatjuk a gondot.
Ha a moduljaink jók, akkor csak az alapvezérlőt kell kicserélni, bizonyos esetek kivételével. Néha a vezérlőkön, modulokon fejlesztenek és a régi modulok néha jók alkalmasak az új vezérlőkhöz. Hasznos ha vásárláshoz magunkkal visszük a modulokat.

Bogarak rovarok, kontakt hibák.
Senkinek nem ajánlom a vezérlők házi szétszerelését és megtisztítását.

Elektromos gócpontok közelsége
A vezérlőt el kell ezekről a helyekről helyeznünk, ha most telepítjük az öntözőnket , ne is telepítsük ilyen helyekre. Ne tegyük villanyóra, elektromos szekrénnyel egy falra illetve annak közelébe.

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt talál információkat

 

Édenkert kkt logója

 

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt