A vezérlő nem öntöz – Mágnesszelep hiba

Mágnesszelepeink hibája is okozhatja, hogy öntözőnk 1-1 zónája nem üzemel, annak ellenére, hogy az öntözővezérlő szerint éppen locsol a rendszer.

Figyelem! A kültéri vezérlők normál ~230 V hálózati feszültséggel üzemelnek. A vezérlő fedőlapjának levétele előtt áramtalanítsuk a vezérlőt! A mágnesszelepek szolenoidjainak cseréjénél szintén áramtalanítsuk a vezérlőt és ha lehet a szerelés idejére az adott zóna vezetékét kössük is ki a vezérlőből!

Mi és hogyan okozhatja ezt a problémát?

Ha ezt a jelenséget a mágnesszelep hibája okozza, akkor ez rendszerint elektromos és nem mechanikai hiba. Az esetek többségében a szelepek szolenoidja okozza illetve annak meghibásodása okozza.

Mikor zárható ki, hogy valamelyik mágnesszelep okozza a problémát?

Ritka, hogy ez a hiba halmozottan jelentkezik, bár nagyon ritkán előfordulhat. Ennek ellenére ha több zóna nem megy valószínűleg másban kell keresnünk a jelenség okát. Azonban ha van master szelep, alternatív szelep a rendszerünkön, ennek a meghibásodása okozhat olyan jelenséget, hogy egyik zóna sem öntöz.

Mikor valószínű a mágnesszelep hibája ?

Érdemes először az esőérzékelőt ellenőrizni, majd a vezérlőt, annak csatlakozásait, moduljait, végül a kábeleket, a kábelekkel együtt valójában a szelepeket is teszteljük. Amikor minden mást kizártunk valószínűleg a szelepek hibája lehet a jelenség forrása.

Hogyan javítsuk ?

A legtöbb esetben a szolenoidot kell kicserélnünk, ha az adott típusú szelepen cserélhető és kapható hozzá szolenoid. A vezérlőt érdemes áramtalanítani, biztos ami biztos alapon az adott zóna vezetékét is érdemes kiszedni a vezérlőből. Ha szivattyúnk van átfolyás érzékelővel, azt is érdemes áramtalanítanunk, hiszen a szolenoid kitekerésekor el fogja indítani a szivattyút és az éppen javított zóna elkezd öntözni. Amennyiben a rendszer hálózati vízről üzemel, az öntöző vízellátását mindenképpen zárjuk el. A szolenoidokat általában balra tudjuk kitekerni a mágnesszelepből. Az új szolenoid beszerelésénél vigyázzunk, hogy a benne lévő rugós szerkezet nehogy kiessen.

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt