A vezérlő nem öntöz – Vezérlőkábel hiba

Nem történik valós öntözés, miközben az automatika öntözést jelez a kijelzőjén. A hibajelenség okát lehet, hogy az öntöző kábelben keresnünk. Szervizes cikksorozatunk mai témája a vezérlőkábel hiba.

Figyelem! A kültéri vezérlők ~230V feszültséggel üzemelnek, ezekben a berendezésekben egy belső adapter állítja elő a szelepek működéséhez szükséges ~24V feszültséget. A vezérlőt áramtalanítsuk. Áram alatti vezérlő csatlakozóit vezetékeit, soha ne igazítsuk. A kábel cserékhez, kábelekkel végzett munkálatokhoz is ajánlatos a vezérlőt áramtalanítani! Ha tehetjük forduljunk inkább szakemberhez!

Mi és hogyan okozhatja ezt a problémát?

Nedves környezetben korrodálódhatnak a kábelek, a vízpára akár mélyen behatolhat a vezetékek szigetelése alá, annyira, hogy a szálak akár több cm hosszan is megzöldülnek, megfeketednek, akár szét is porladhatnak. Szintén okozhatják a hibát rágcsálok és más állatok.
A föld alatti kábeltoldás nem szabályos, és szerencsére nem is nagyon találkozhatunk ilyennel. Ha a kertünkben ilyen lenne, biztosan problémát okozna 1-2 éven belül.
A túl vékony vezetékek is gondot okozhatnak. A leggyakoribb azonban a vezetékvégek korróziója, gyakrabban a szelepeknél és ritkában a vezérlőnél.

Mikor zárható ki, hogy a vezeték okozza a hibát ?

A kábelek bemérését érdemes inkább szakemberre bízni. Természetesen ha magunk telepítettük a rendszert, eleve mi kötöttük be a kábeleket is, ebben az esetben tudjuk mi hova tartozik. A kérdéses zónák kábeleinek megcserélésével, viszonylag gyorsan kizárhatjuk vagy igazolhatjuk a hibát. Ehhez nem csak a vezérlőben, hanem a szelepeknél is érdemes megcserélni 1-1 vezetéket. Ha egyetlen zóna sem indul, akkor a közös szálat érdemes megcserélni egy másikkal, előtte azonban a kábelek mindkét végét tegyük szabaddá és áramtalanítsuk a vezérlőt.

Mikor valószínű a kábelek hibája?

Akár egy szelep nem indul, akár az összes szelep nem működik, előfordulhat, hogy a kábel okozza a problémát. A vezérlőből kimozdult com kábel, vagy az összes szelepre csatlakozó com kábel, elmozdulása, oxidációja könnyen okozhat ilyen problémát. Ha az esőérzékelőt és a vezérlőt kizártuk akkor a vezetékek cserélgetésével és vagy kimérésével gyakorlatilag egyszerre tesztelhetjük a szelepeket és a vezetékeket.

Javítható valahogy a kábelek hibája?

vezérlőkábel hiba esetén a kábel átuhuzható ha védőcsőbe vezettük
vezérlőkábel hiba esetén a kábel átuhuzható ha védőcsőbe vezettük

Ha a hibát a kábelvégek korróziója okozza, megtisztíthatjuk, vagy visszavághatjuk a kábeleket , ha erre lehetőségünk van. Ritka, hogy pont annyi zónánk van, ahány ér van a kábelünkben, így megeshet, hogy ha csak egy sérült szál van azt lecserélhetjük.
Ha a föd alatt elszakadt, megrongálódott a kábel, akkor azt megtoldani semmilyen módszerrel nem érdemes. Még a műgyantás zsugorcsövek sem vállnak be a föld alatt
Ha a kábel védőcsőben van, akkor elvben lehet esély arra, hogy a régi sérült kábel segítségével behúzzuk az új kábelt. Ha a kábel nincs védőcsőben, vagy védőcsőben van de megszorult, akkor csak a kábel cseréje marad. Ami viszont ebben az esetben ásással jár. Ha új kábelt kell telepítenünk, olyan védőcsőbe húzzuk, amelyből később kihúzható lesz a kábel.

Kábelezés mint egy másik probléma kiváltó oka.

Bizonyos körülmények között gondokat okozhat a kábel alul méretezés. A túl vékony átmérőjű kábeleken túl nagy lehet a feszültség esés. Néhány fajta mágnes szelep jól tűri ezt, néhány mágnesszelep szolenoidja viszont erősen melegszik, ha kisebb feszültséggel üzemel a kelleténél. Tehát megeshet, hogy szolenoidot kell cserélnünk egy mágnesszelepen, de magát a hibát a vezeték okozta. Előfordulhat, hogy ugyanaz a kábel ami a szomszédban évekig bevált ugyanazon a hosszon, nálunk problémát okoz, mert nekünk másfajta szelepeink vannak.

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt talál információkat

 

Édenkert kkt logója

 

 

Please follow and like us:
Call Now ButtonÉdenkert kkt