A négyszög kötés – első rész

Cikkünk a négyszögkötésről szól, illetve a fejtől fejig öntözés cikkünk témája.A fejtől fejig való öntözésnek két oka is van, ezek közül az egyik az, hogy a szórófejek a legtöbbször kőr vagy kőr-cikk alakban öntöznek.Szórófej bizony sokféle van, sokféle gyártójú, működési elvű, azonban mindegyikben közös az, hogy milyen alakban öntöznek.
Aki nem látott még öntözőrendszert üzemelni az a terület alakjából indul ki, és abból, hogy kézzel oda locsol, ahova csak szeretne. Természetesen volt idő amikor még én sem láttam öntözőrendszert, csak halottam róla és én is azt gondoltam, hogy biztosan vannak olyan szórófejek amelyek a kert alakjához igazodnak.  Miért ne lehetne a kertünk alakjához illeszkedő szórófej?

Öntözés körív mentén

Sokan láttunk gyermekkorunkban „kotyogós ” szórófejet, azóta ismerjük a rotoros fejeket, a spray fejeket és újabban a rotátor technológiával működő fejeket is. Nagyjából azonban mindegyik kör alakú, vagy ha még sem akkor kőr vagy kőrcikk mentén forog.
Ha pedig egy vízsugarat kilövünk például 5 méterre és közben forog a szórófej, akkor a vízsugár minden irányban 5 méterre fog leesni a szórófejtől. Ami pedig a spray fejeket illeti, azok ugyan nem forognak, de a víz ugyanúgy minden irányban egyforma távolságra fog eljutni a szórófejtől.

szóráskep1

Azonban mi köze mindennek a négyszögkötéshez ? Tegyük ha előre 3,7 méterre a szomszéd ház fala van és emiatt előre nem locsolhatunk tovább, akkor jobba és balra is csak nem egész 3,7 métert tudunk locsolni, így ha oldal irányban a területünk folytatódik 3,7 méterre megint kell lennie egy szórófejnek.

szóráskep2

Az üresen hagyott helyekből pedig jól látszik, hogy szemben is kell lennie szórófejnek, ahogyan az éleket és sarkokat is csak úgy lehet megöntözni, ha minden sarokban van fej.

Fejtől fejig öntözés

Ez csupán az egyik okunk a fejtől fejig való elrendezésre. A másik ok az egyenletesség, amely a következő cikkünk témája lesz.

 

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt talál információkat

 

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/a-negyszog-kotes-elso-resz/
Édenkert kkt