Szabálytalan elrendezések hatásai

Az egyenetlenség állandósága.

Szó volt a nem szabványos szórófej elrendezésekről, arról, hogy ezek hosszú távon kedvezőtlen változásokat okozhatnak a kertünkben. Ebben a cikkben szó lesz arról, hogy miért és hogyan árthat a kertünknek egyik-másik elrendezés.A nem szabványos elrendezéseket az előző cikkben néhány ábra segítségével bemutattuk. A szórásképeket azonban leegyszerűsítettük. A szórásképek valójában így néznek ki.

atontoz2
Átöntözéses elrendezés
atlos1
Átlós elrendezés
hamisnegyzet1
Hamis négyszög elrendezés
negyszog2
Valódi négyszög elrendezés

Ha megnézzünk egy területen túlöntözéses elrendezést, akkor azt látjuk, hogy a terület jobb sarka alig kap vizet. Ezért hamarabb kiszárad mint a többi terület, ezt nem csak mi fogjuk látni, hanem a gyepünk is jelezni fogja. Ezért ilyenkor egy lehetőségünk van, megnöveljük a zóna működési idő tartamát. Ahogyan azonban növeljük az eddig kellő mennyiségben öntözött területet túlöntözzük és mellette nagyobb mennyiségű vizet jutattunk olyan területre, amelyet meg sem kellene öntöznünk. Ez a megoldás tehát képes megspórolni az anyagköltség felét, vagy 75%-át is, miközben az öntözés költsége az adott területen 50-100%-al növekszik.
plus time
Túlöntözés egy tenyérnyi folt miatt

A talajra és gyepre gyakorolt hatások.

A túlöntözéses, átlós, hamis négyszögkötéses és a szóráskép összeéréses megoldásoknak hasonló a hosszú távú hatása.
Ezek a megoldások rövid távon 2-3 évig működőképesnek tűnnek!

Miért működnek rövid távon az ilyen elrendezések ?

Csírázásnál az a lényeg, hogy a terület egyik része sem száradhat ki, így természetesen a működési idő és a vízszámla növelésével, a leggyengébben lefedett terület is átnedvesíthető.
Tehát az elvetett fű ki fog csírázni, a gyepszőnyeg pedig lefog gyökeresedni.

Miért pont 2-3 évig működőképes a legtöbb nem szabványos elrendezés ?

Ezek már az elején sem működőképesek, azonban ennek hatásai 2-3 év múlva észleljük.
Ennek pedig 3 oka van.

1, Az angol perje élettartama

A gyepünket általában háromféle fűfaj alkotja, és a gyepszőnyegekben, fűmagkeverékekben is rendszerint ezeknek valamilyen nemesítésű és valamilyen arányú keveréke található.
Az angol perjének a keverékben többek között az a feladata, hogy gyorsan kikeljen, gyökérzetével behálózza a talajt. Elméletben fénytől, kiszáradástól és gyomoktól védené a gyepünket.
Ez a fű faj védené például a réti perjét, amely két-három év múlva lenne a vezérfű. A réti perje ugyanis lassan fejlődik, cserébe azonban 8-10 évig is él. Az okokról majd a talajra gyakorolt hatásoknál lesz szó, a lényeg azonban az, hogy a réti perje kedvezőtlen körülmények között nem fog fejlődni, életben maradni. Helyén egészen más fűfajok veszik át, például a sovány perje és az egynyári perje, ezek azonban díszgyepben általában gyomnak számítanak.
Azokon a területeken, ahol már az angol perjének is kedvezőtlenek a körülmények, ott az is kiritkul és helyén más fűfajok, gyom-fűfajok és kétszikű gyomok szaporodnak el. Két három év elteltével az angol perje amely idáig kitartott a kedvezőtlen körülmények ellenére is elpusztul, hiszen ennyi az élettartama. Mivel a kedvezőtlen, egyenlőtlen öntözés miatt ilyenkor ez az egyetlen „értékes” gyepfaj már a gyeptársulásban 2-3 év elteltével ezért szinte 100%-ban különféle „gyomfű” veszi át a korábbi nemesebb fű fajok helyét.

2, A talajra gyakorolt hatás.

Elsőre arra gondolnánk, hogy csak azokkal a területekkel lesz, problémánk melyeket gyengén öntözünk. A nem szabványos elrendezéseknél, sokszor mire egy gyengébben lefedett terület kap 1-2 mm csapadékot, a szórófejek közelében, vagy azok oldalán ez akár 8mm vagy több is lehet. Ha ráadásul egy árnyékos és egy napos terület egy zónára kerül, megeshet, hogy pont az árnyékos terület kapja a több vizet és a napos a kevesebbet.
Azokon a területeken ahol túlöntözünk, a fű gyökérzete sekélyes lesz a tápanyagokat viszont belemossuk a mélyebb talaj rétegekbe, megváltozik a talaj kémhatása is. A nagymennyiségben kijutó öntözővíz, pedig egyben nagymennyiségű oldott ásványi sót is jelent. Az eredmény egy kötött nyálkás, sokszor mohás és tápanyagszegény, esetleg repedező, szikesdő talaj, amelyben a gyepünk szempontjából értékes fűfaj nem tud megélni.
A talaj sokszor annyira kimerül, hogy sokszor szükség van talajcserére, friss termőföldre.
Az angol perje beéri kevesebb tápanyaggal és kevesebb csapadékkal. A réti perjének viszont nagyobb a tápanyag igénye, főleg a nitrogén igénye. A túl öntözés éppen ezért nem kedvez neki.
A napos és alul öntözött területeken, az értékes gyepnövényeinket elnyomhatja a talpas muhar, a csillagpázsit (amit sokan tarackjai miatt a tarackbúzával keverve taracknak hívnak)
Ezek miatt sokszor tönkre megy az egész gyepünk.
Az a folyamat, amíg a talaj kimerül és gyomnövények szaporodnak el a kertünkben körülbelül 2 évig tart.

3, A növények növekedése

Ez a harmadik ok, amiatt a nem szabványos szórófej elhelyezési megoldások csak 2-3 évig működnek.
Átlagosan ennyi idő, amíg a növények annyira megnövekednek, hogy a szórásképet befolyásolják.
Amikor minden irányból van egy-egy szomszédos szórófej, akkor nem jelent problémát ha egy-egy szórófej egy időre árnyékba kerül. Viszont ha egy területet egy oldalról, vagy egy sarokból öntözünk és az adott szórófejet eltakarja egy növény, akkor az egész terület vagy annak nagy része nem fog vizet kapni.
A kis bokrok, amiket kezdetben átöntöztünk, később nagy bokrok lehetnek, lehetetlené téve az öntözést.

Lehet később orvosolni ezeket a problémákat?

A tóba, burkolatokra évekig és napi rendszerességgel elöntözött víz, árát, a tenyérnyi folt miatt, egy 100m2 –es területre kétszeresen vagy háromszorosan túl adagolt víz, árát tekintve ,érdemesebb ezeket a megoldásokat elkerülni.
Ezeknek a problémáknak a javítása nagyon nehéz. Ami a gyepet illeti, homok szórással, termőföld frissítéssel, tápanyag pótlással, felülvetéssel, ezek a gondok esetleg orvosolhatók.
Ezek azonban a tünetek, a valódi bajt a nem szabványos elrendezéssel telepített öntözőrendszer okozza.
Ami az öntözőrendszert illeti, egy szabálytalan elrendezéssel tervezet rendszert kell utólag úgy átépíteni, hogy a fejek szabványos elrendezésben legyenek. A gond az, hogy ehhez jóval kevesebb zónánk és csövünk van a föld alatt. Ezekhez a zónákhoz méretezett vezérlőkábelünk, és vezérlőnk van. Ezekhez a zónákhoz lett méretezve szeleposztónk és ehhez elegendő mágnesszelepünk is van. Nem beszélve arról, hogy sokszor kétszer -háromszor annyi szórófejet kellene betennünk pótlásnak, mint amennyi jelenleg a kertünkben vagy a kérdéses területen van.
A javítás, bővítés költséges dolog és a kertünk sérülésével járhat.
Ha mi magunk tervezzük öntözőrendszerünket, kerüljük az ilyen és ehhez hasonló megoldások használatát. Azonban ismét szeretnénk kiemelni, hogy néhány helyzetben ezek a módszerek hasznosak is lehetnek. Nagyon vékony fűsávoknál, apró pici megtört területeknél és minden olyan helyzetben, ahol a gyepfelület legkeskenyebb része kisebb mint 1.2 – 1.5 méter. Az persze egy későbbi cikk témája lesz, hogy már a kert tervezésénél érdemes elkerülni, hogy kisméretű gyepes területek keletkezzenek (például 30-50 cm fűnyelvek, fűsávok.)

 

Öntözőrendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt talál információkat

 

Édenkert kkt logója

Please follow and like us:
RSS
Facebook
Google+
https://www.edenkert.eu/szabalytalan-elrendezesek-hatasai/
Édenkert kkt